Silviu Bănilă
8419 vizualizări 5 ian 2015

Arheologii ştiau că locul a fost folosit drept temniţă când otomanii şi britanicii au domnit peste acele teritorii. După mai multe săpături, au descoperit însă un lucru extraordinar: posibilele ruine ale palatului în care a fost judecat Iisus Hristos, scrie washingtonpost.com.

„Pentru creştinii cărora le pasă de corectitudinea istorică, acest loc are o semnificaţie puternică”, a declarat Yisca Harani, expert în creştinism şi pelerinajele desfăşurate în Ţara Sfântă.

În prezent, mulţi pelerini creştini din Ierusalim parcurg Drumul Crucii (Via Dolorosa), de la locul în care Pontius Pilat a ţinut procesul şi L-a condamnat pe Iisus la moarte, până la cel în care Mântuitorul a fost crucificat şi îngropat.

Dezbaterea cu privire la locul unde s-a desfăşurat procesul reprezintă un subiect de discuţie între liderii spirituali creştini, istorici şi arheologi. Întrebările legate de locul respectiv izvorăsc din interpretările Evangheliilor, care spun că Iisus din Nazareth a fost adus în faţa lui Pilat în „praetorium”, termenul latin pentru cortul generalului dintr-o tabără romană. Unii spun că praetoriumul lui Pilat ar fi fost în barăcile militare, în timp ce alţii susţin că generalul roman a fost invitat în palatul construit de Irod.

Azi, istoricii şi arheologii sunt siguri că palatul lui Irod s-a aflat în partea de vest a oraşului, unde se regăsesc Muzeul Turnului lui David şi închisoarea din perioada otomană. Shimon Gibson, un profesor de arheologie, este aproape sigur că procesul lui Iisus s-a desfăşurat undeva în perimetrul palatului lui Irod. În Evanghelia după Ioan, procesul este descris ca având loc lângă o poartă, jos fiind un pavaj din piatră - detalii care se potrivesc cu elementele arheologice descoperite lângă vechea închisoare. „Nu există aici nicio inscripţie, dar totul are sens, din punct de vedere arheologic, istoric şi al scrierilor evanghelice”, a spus Gibson. 

Citește și: