Maria Bîrnaure
1124 vizualizări 14 mai 2016

Oamenii de ştiinţă au arătat că animalele contribuie la creşterea nivelului de serotonină şi oxitocină, hormoni care dau o stare de bine. Astfel, un necuvântător poate ajuta persoanele care suferă de diverse boli să treacă mai uşor prin suferinţă. 

Peştii dintr-un acvariu, deşi la prima vedere puţin plictisitori, pot ajuta la hrănirea mai uşoară a persoanelor care suferă de Alzheimer. Ele vor fi atrase de acvariul cu peşti şi vor răspunde mai uşor rugăminţilor îngrijitorilor lor. 

Un grup de cercetători a mers mai departe şi a stabilit o serie de avantaje pe care deţinerea unui animal de companie le are asupra sănătăţii oamenilor. 

1. Oamenii sunt mai fericiţi şi nu se simt singuri atunci când au alături un animal. Pentru persoanele singure şi pacienţii depresivi vor avea de câştigat de pe urma vieţii cu un prieten necuvântător, pentru că acesta va constitui un nou scop în viaţă şi va contribui pozitiv la creşterea încrederii în sine a persoanei respective. 

2. Animalele au anumite nevoi care nu pot fi satisfăcute de om, ceea ce îi face pe stăpâni să îşi schimbe programul zilnic şi să se adapteze unor noi cerinţe. Astfel, o simplă plimbare cu câinele poate conduce la interacţiuni sociale pentru stăpânul animalului, ceea ce îi conferă o stare de spirit mai bună. 

3. Cercetătorii au mai arătat că atunci când mângâiem un câine sau o pisică, corpul ne este stimulat şi produce un hormon responsabil pentru starea de bine şi care scade nivelul hormonului de stres. Acest schimb conduce la reducerea presiunii arteriale. S-a dovedit că persoanele care au animale de companie au o presiune arterială mai scăzută şi un ritm cardiac mai lent decât cele care nu deţin un prieten necuvântător. Animalul de companie are efect şi asupra hiperactivităţii copiilor, determinându-i pe aceştia să fie mai calmi şi mai cuminţi. 

4. Mai mult, se pare că animalele de companie îi ajută pe oameni şi în ceea ce priveşte regimul alimentar. Cercetătorii susţin că oamenii care au animale au şi un nivel mai scăzut de colesterol şi trigliceride decât ceilalţi. Ei spun că există o legătură directă între compania unui animal şi speranţa de viaţă. Potrivit National Institutes of Health din Statele Unite, un animal de companie duce la scăderea riscului de criză cardiacă, contribuind la micşorarea presiunii arteriale şi reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride din sânge. 

5. Imunitatea este întărită de animalele ţinute în casă, în special de pisici. Cercetătorii susţin că acestea ajută la dezvoltarea imunităţii împotriva astmului şi a alergiilor. Acelaşi efect îl au şi asupra bebeluşilor. Oamenii de ştiinţă spun că părinţii nu ar trebui să se mai ferească să îi lase pe căţei, de exemplu, să îi lingă pe faţă pe cei mici. 

6. Animalele pot juca şi un rol terapeutic, în special în ceea ce priveşte tratarea depresiei. Animalele împărtăşesc sentimentele omului, indiferent că este vorba despre bucurie sau tristeţe, ajutându-i să ţină sub control afecţiuni precum anxietatea sau depresia. 

7. Un animal de companie îl poate determina pe stăpân să fie mai activ, ceea ce contribuie în mod pozitiv la sănătatea acestuia din urmă. Dacă un om deţine un câine, va fi nevoit să iasă cel puţin o dată pe zi la plimbare cu el. Mişcarea este un aliat împotriva obezităţii, dar ieşitul în parc este benefic şi pentru funcţia de socializare. 

 

Citește și: