1839 vizualizări 26 nov 2009

Încălţămintea modernă, precum balerinii sau cizmele Ugg (cele fără toc), cauzează disconfort pe termen lung, caracterizat prin dureri ale tălpilor, genunchilor sau spatelui, avertizează medicii britanici în ediţia on-line a cotidianului Daily Mail. Specialiştii explică acest lucru prin faptul că majoritatea modelelor de încălţăminte moderne au toc foarte mic sau deloc, iar talpa lor este adesea din cauciuc. "Încălţămintea modernă este dezastruoasă. Adolescentele poartă pantofi moderni care nu le sprijină şi nu le protejează suficient picioarele.

Astfel, tinerii sunt deosebit de vulnerabili în faţa încălţărilor moderne, deoarece oasele piciorului continuă să crească în această perioadă a adolescenţei, fiind încă moi şi vulnerabile. Vom avea o întreagă generaţie cu probleme uriaşe de sănătate din cauza acestui tip de încălţăminte", a declarat Emma Supple, medic specialist la o clinică din Londra. În plus, pot apărea modificări de mers, fapt ce determină schimbări ale întregului schelet, cum ar fi în zona genunchilor, şoldurilor sau a spatelui. "Adolescentele în special au probleme mari cu sănătatea picioarelor pentru că pantofii pe care îi poartă sunt prea plaţi şi nu susţin piciorul", susţine dr. Mike O'Neil, medic consultant la Societatea de Pediatrie din Marea Britanie.

Cei mai dăunători sunt balerinii. Deşi aceştia nu au nici toc sau vreo baretă care să se ataşeze pe picior, ei se fixează pe degetele picioarelor pentru a putea fi menţinuţi. Astfel, tinerele trebuie să târască picioarele pentru a putea merge. Acest lucru, atenţionează medicii, duce la probleme pe termen scurt şi lung, precum încleştarea degetelor, bătături, dureri de talpă şi genunchi.

Specialiştii atrag atenţia şi asupra cizmelor cu toc înalt care pot crea adevărate probleme iarna, pe gheaţă, dar şi asupra celor fără toc - cizmele Ugg. Acestea au o talpă foarte moale care se toceşte relativ repede sub greutatea corpului, femeile ajungând astfel să calce parţial doar pe ţesătura cizmelor. Acest lucru, atenţionează medicii, poate crea probleme de mers şi dureri serioase.

Ortopezii spun că cea mai bună încălţăminte este cea care respectă configuraţia anatomică a piciorului şi nu afectează musculatura şi ligamentele membrelor. Încălţămintea incomodă, atrag atenţia medicii, ar putea cauza adevărate traume la nivelul piciorului. Persoanele care aleg să poarte pantofi incomozi, doar pentru particularităţile estetice ale acestora, se pot confrunta cu probleme grave ale sănătăţii picioarelor. Încălţămintea cu toc foarte înalt, spre exemplu, poate duce la devierea şi deformarea degetelor, care se pot suprapune. De asemenea, pot să apară dureri ale genunchilor sau instabilitate articulară.

Citește și: