1090 vizualizări 12 oct 2010

Calculatorul sau privitul la televizor reprezintă recompensa pecare majoritatea copiilor o primesc din partea adulţilor. Evadareaîn lumea de dincolo de ecran are însă efecte nebănuite asuprapsihicului unui copil, avertizează specialiştii. Potrivit unuistudiu recent, mai mult de 120 de minute petrecute zilnic în faţamonitorului unui computer sau televizorului provoacă copiilortraume psihologice, informează ediţia electronică a publicaţieibritanice Daily Mail. Efectele negative ale privitului excesiv latv nu pot fi şterse şi nici compensate de exerciţiile fizice,susţin realizatorii studiului.

Cercetarea, realizată pe un eşantion de 1.000 de copii cu vârsteîntre 10 şi 11 ani, arată că un copil ţinut departe de telecomandăeste un copil mai fericit decât cel care are televizorul saucalculatorul la discreţie.

Dr. Angie Page de la Centrul de Sport, Nutriţie şi Sănătate alUniversităţii din Bristol şi autor al studiului recomandă limitareatimpului petrecut de către un copil în faţa unui monitor sau ecrande televizor la maximum două ore pe zi. Mai mult, cercetătoareasusţine că, indiferent dacă un copil face sau nu mişcare, el estevictima calculatorului sau a televizorului, datorită efectelor pecare acestea le au asupra psihicului.

"Am descoperit că un copil poate suferi traume psihice, chiardacă face mişcare în aer liber. Copiii trebuie încurajaţi să aibăactivităţi fizice şi să-şi reducă timpul petrecut în faţacomputerului sau a micului ecran". Sigur, este greu să-i spui unuicopil: «Ajunge cu televizorul», susţine dr. Page, dar "privitultimp de patru - cinci ore la televizor sau la calculator estenociv". Cercetarea, efectuată pe eşantionul sus-menţionat, arelevat că minorii au la dispoziţie între programul de şcoală şiora de culcare un timp liber de patru - cinci ore în medie, timp pecare şi-l petrec în faţa unui ecran. În acest caz, "limitareatimpului de vizionare la jumătate nu este de neconceput", susţinedr. Page.

Copiii românilor stau 20 de ore pe săptămână în faţatelevizorului

Potrivit unui studiu realizat de Educaţia 2000+ şi UNICEF, înRomânia, copiii petrec 20 de ore săptămânal în faţa unui monitor,fie că este de televizor, fie de calculator. Cel mai mult îi ţinlipiţi de ecran desenele animate, eroi precum Dexter, Tom şi Jerrysau Diavolul Tazmanian populându-le universul. E normal, susţinpsihologii. Animaţiile reprezintă un stil de viaţă, un model pentrucei mici.

"Sunt puţine desenele animate care educă. De regulă, ele creeazăo stare de irascibilitate, de nervozitate sau chiar de depresie.Luăm bine-cunoscutele personaje Tom şi Jerry. Sunt copii care sebucură atunci când motanul Tom ia bătaie, dar de cele mai multe oriaceste conflicte între cele două personaje le provoacă celor micistarea de depresie", a declarat pentru gândul Lena Rusti,psihoterapeut.

Campionii violenţei animate

Potrivit studiului "Măsurarea gradului de violenţă prezent înprogramele audiovizualului românesc", realizat de Centrul de StudiiMedia şi Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), realizat înianuarie 2009, violenţa fizică apare frecvent în programele dedesene animate. Cercetarea a monitorizat posturile Cartoon Network,Jetix (actual Disney Channel, n.r.) şi Minimax timp de o săptămână(13 - 19 octombrie 2008).

Conform cercetării, Cartoon Network era cel mai violent post deteleviziune pentru copii dintre cele trei analizate: CartoonNetwork, Jetix şi Minimax. Astfel, în programele Cartoon Network,în perioada monitorizată, s-au înregistrat 673 de acte de violenţă,la Jetix - 533 de acte de violenţă, iar la Minimax - 317. În ceeace priveşte numărul de acte de violenţă per emisiune, cel maiviolent canal era Jetix, urmat de Cartoon Network şi Minimax.

Aceasta se explica, potrivit autorilor studiului, şi prin faptulcă Jetix avea cele mai lungi emisiuni (emisiunea medie - de 27minute, faţă de 18 minute pe Cartoon Network şi 17 minute peMinimax). Cartoon Network era cel mai violent canal, nu doar prinfrecvenţa actelor de violenţă, ci şi prin durata acestora (atât înceea ce priveşte durata medie a unui act, de 18 secunde, cât şi înceea ce priveşte cel mai lung act de violenţă), în timp ce Minimaxrămânea cel mai puţin violent sub ambele aspecte. La nivel general,predomina violenţa de tip fizic, în peste 50% dintre cazuri.

Singurul canal cu violenţa verbală majoritară a fost Minimax.Tot acesta a fost canalul cu cea mai multă violenţă de tippsihologic. În privinţa violenţei fizice, Cartoon Network se situape primul loc, iar Jetix, pe ultimul loc. Cea mai frecventă formă aviolenţei fizice pe canalele de desene animate este "bătaia" (29%),urmată de "agresare/ ciocnire" (21%), "rănirea cu obiectecontondente" (10%) şi "rănirea cu arme de foc" (9%).

Citește și: