Deşi puţini ştiu, industria cărnii contribuie la schimbările climatice, producând direct sau indirect aproximativ 14,5% din gazele cu efect de seră antropogene. Cum consumul de carne este în creştere la nivel global, unii specialişti se arată îngrijoraţi de efectele negative pe care acest fapt le-ar putea produce. Presupunând însă că toţi cei 7 miliarde de oameni de pe Terra ar renunţa la carne într-o zi şi ar deveni vegani, efectele ar fi foarte puternice, pe mai multe paliere, scrie Business Insider.

De-a lungul timpului, mai multe echipe de cercetători au abordat această ipoteză. Spre exemplu, în anul 2009, specialiştii de la Netherlands Environmental Assessment Agency au realizat un studiu ale cărui rezultate au arătat că veganismul universal ar reduce cu circa 17% emisiile de carbon provenite din agricultură, cu 24% emisiile de metan şi cu aproximativ 21% emisiile de protoxid de azot până în anul 2050.

Pe de altă parte, cercetătorii au precizat că nu au luat în considerare aspectele socio-economice ale unui astfel de scenariu.

„Nu am analizat consecinţele agro-economice al unei schimbări dietetice de acest fel şi implicaţiile sale; aceste consecinţe s-ar putea să implice nu doar cheltuieli de tranziţie, dar să aibă impact şi asupra peţurilor terenurilor. Costurile asociate acestei tranziţii ar putea, în mod evident, să dezechilibreze avantajele puse în discuţie”, a precizat Elke Stehfest, reprezentanta echipei de cercetători.

Nu trebuie ignorat nici faptul că aproximativ 1,3 miliarde de persoane de pe întreg globul lucrează în industria cărnii, mai scrie sursa citată. Aşadar, o schimbare atât de bruscă ar însemna creşterea şomajului şi, implicit, a sărăciei.

Cercetătorii de la Netherlands Environmental Assessment Agency au mai arătat însă că trecerea la veganism sau vegetarianism ar face ca aproape 2,7 miliarde de hectare de pe glob să fie „eliberate” de rumegătoare. La fel s-ar întâmpla cu alte 100 de milioane de hectare, folosite acum pentru cultivarea de hrană pentru animale.

O altă consecinţă a renunţării globale la carne ar fi reducerea riscului dezvoltării de infecţii rezistente la antibiotice.

Citește și: