909 vizualizări 2 nov 2010

Dintotdeauna omul a fost preocupat de problema îmbătrânirii şi longevităţii, căutând elixiruri miraculoase al tinereţii fără bătrâneţe. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii "Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim", susţine că o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional poate avea asupra organismului un efect antiîmbătrânire.
"Supraconsumul caloric, mai ales cel de calorii de slabă calitate, des întâlnit în preparatele de tip fast-food, creşte producţia radicalilor liberi în organism.

Aceştia sunt extrem de nocivi pentru corpul uman, deoarece distrug enzimele metabolice, hormonii, materialul genetic, omoară celulele şi grăbesc apariţia bolilor civilizaţiei moderne, precum sindromul metabolic, hipertensiunea arterială, maladii cardiovasculare, diabet de tip 2 şi cancere. Toate acestea grăbesc îmbătrânirea şi scurtarea vieţii", explică medicul nutriţionist.

Varza, cartofii dulci şi mazărea previn îmbătrânirea precoce

O alimentaţie care ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire trebuie să fie echilibrată şi diversificată, precizează prof. dr. Mencinicopschi.
Astfel, 50-60 la sută din dietă trebuie să fie constituită zilnic din legume şi fructe proaspete, pentru ca organismul să beneficieze de antioxidanţii din aceste alimente. "Fructele şi legumele intens colorate, din flora sălbatică sau din agricultura biologică sunt de preferat, deoarece nu conţin îngrăşăminte chimice", spune specialistul.

Varza, salata, cartofii dulci, fasolea, mazărea sunt legumele care au cel mai puternic efect antiaging, datorită conţinutului lor de fibre şi substanţe biologice active.
Proteinele de origine animală trebuie să fie prezente în proporţie de aproximativ 10 la sută din caloriile zilnice. Somonul, tonul, heringul, sardinele, macroul, codul, păstrăvul, crapul şi carasul reprezintă cea mai bună sursă de proteine animale. Peştele este ar trebui consumat de două-trei ori pe săptămână, recomandă medicul Mencinicopschi. În restul zilelor săptămânii este indicat să mâncăm carnea albă de pasăre, de preferat fără piele. Proteinele de origine animală sunt necesare pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea îmbătrânirii precoce. Fasolea, soia, mazărea, lintea şi hrişca sunt surse bogate de proteine de origine vegetală.

Specialistul în nutriţie precizează că reducerea glucidelor rafinate, precum zahărul, siropul de glucoză, din dieta zilnică duce la prelungirea vieţii. "Acestea pot fi înlocuite de glucidele complexe, care se găsesc în cereale, făină integrală, care au o încărcătură glicemică mică", adaugă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Grăsimile nu trebuie eliminate din alimentaţie. Medicul spune că ponderea zilnică necesară este de 20 la sută. "Evitaţi însă consumul de grăsimi artificiale care se ascund de regulă în margarină, excesul de grăsimi animale saturate, grăsimi râncede şi pe cele din prăjeli", indică nutriţionistul.
Potrivit specialistului, peştele gras oceanic, datorită conţinutului bogat în acizi graşi Omega 3 şi 6, uleiul de măsline, in şi cânepă sunt surse de grăsimi benefice pentru organism.

Citește și: