559 vizualizări 22 feb 2010

"Light" nu echivalează neapărat cu mai puţine calorii, avertizează specialiştii în nutriţie. Dr. Mihaela Bilic spune că cele două categorii de substanţe nutritive care vizează termenul de "light" sunt glucidele, adică zahărul, şi lipidele, adică grăsimea. "Există alimente în care cele două substanţe există concomitent, de aceea prima regulă atunci când cumpărăm un produs pe care scrie «light» este să citim eticheta", spune nutriţionistul Bilic.

De cele mai multe ori, cădem în capcana de a mânca liniştiţi un iaurt cu fructe, al cărui conţinut de grăsimi este de 0 la sută, dar al cărui aport caloric este de 90 de kilocalorii pe suta de grame. "Astfel, un iaurt ajunge să aibă acelaşi conţinut caloric ca o îngheţată, iar acest lucru se întâmplă din cauza zahărului", spune dr. Bilic. Mai mult, pentru a evita capcanele unui produs "light", medicii spun că trebuie să citim cu atenţie eticheta alimentelor. Astfel, conţinutul de glucide trebuie să fie de 0-2 grame/100 grame sau miligrame în produs. Aceeaşi cantitate trebuie să se regăsească şi la conţinutul de lipide. De asemenea, niciun astfel de produs nu trebuie să conţină zahăr. "Acesta va fi înlocuit cu un îndulcitor sintetic precum aspartam, acesulfatan K, zaharină sau ciclamat de sodiu. Înlocuirea zahărului cu fructoză nu modifică substanţial zahărul din fructe, care are o absorbţie mult mai lentă decât zaharoza din sfecla de zahăr", completează nutriţionistul.

Şi produsele pentru diabetici îngraşă

Dulciurile "diet" reprezintă capcana în care cad majoritatea celor care nu vor să renunţe la prăjiturele. "Această categorie de alimente este creată special pentru persoanele bolnave de diabet, al căror organism nu are capacitatea de a metaboliza zahărul. Astfel, ciocolata, napolitanele, bomboanele şi gemul inscripţionate «diet» nu sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească sau să îşi menţină silueta, deoarece acestea îngraşă", explică medicul Mihaela Bilic.

Băuturile răcoritoare "light": Nutriţionistul spune că, spre deosebire de sucurile normale, care au un conţinut caloric de 45 de kilocalorii/100 de militri, oferă avantajul unui aport caloric ce tinde spre 0. "Atenţie însă la sucurile din fructe cu emblema «fără zahăr adăugat», deoarece acest tip de suc are conţinutul său propriu de zahăr şi, chiar dacă nu se adaugă zahăr din exterior, valoarea calorică a unui pahar depăşeşte 100 de kilocalorii", spune Mihaela Bilic. Un fresh de portocale poate conţine până la 150 - 180 de kilocalorii la un pahar.

Produsele lactate: Medicii recomandă evitarea iaurturilor care au în compoziţia lor fructe sau musli. "Sunt bombe calorice echivalente ale dulciurilor, pe care toate lumea le mănâncă relaxat în ideea că mâncăm iaurt", avertizează nutriţionistul. Lactatele "light" trebuie să conţină: 1-1,5 la sută grăsime - laptele semidegresat, iaurtul - maximum 3 la sută grăsimi, iar smântâna - 12 la sută grăsimi.

Sosurile şi conservele: "Există în comerţ sosuri pentru salate şi maioneză în care uleiul este înlocuit cu albuş de ou. Ele pot fi consumate fără reţineri deoarece valoarea calorică este nesemnificativă. În cazul conservelor de peşte, evitaţi variantele cu sos tomat sau ulei de măsline. Alegeţi numai produsele în suc propriu, adică apă sau sare. O singură lingură de ulei are 50 de calorii", spune dr. Mihaela Bilic.

Citește și: