Gandul.info
Simona TUDORACHE
809 vizualizări 31 mar 2017

Compoziţia băuturilor energizante include de obicei următoarele elemente: cofeină, care stimulează sistemul nervos, aminoacizi esenţiali, cum este taurina implicată în transmitera impulsurilor nervoase, şi substratul energetic, cum ar fi zaharurile sau alte substanţe similare. “La acestea se adaugă conservanţi, aditivi şi alte substanţe, inclusiv aluminiu din ambalajele utilizate. Chiar dacă substanţele de bază au, la prima vedere, şi în doze normale, efecte benefice asupra sistemului nervos, asocierea aditivilor şi a altor substanţe vor avea efecte nedorite pe termen îndelungat. Dacă trecem de doza uzuală (adică mai mult de o cutie de băutură energizantă ) sau facem anumite combinaţii, putem ajunge în situaţii realmente periculoase, fără a conştientiza de unde provine, de fapt, necazul’’, precizează dr. Claudiu Chivu.

În combinaţie cu alte stimulente sau cu alcoolul, energizantele pot fi fatale. ‘’În cazul primelor, efectele secundare ale cofeinei se sumează cu cele ale celorlalte stimulente, apare un fenomen de potenţare. În  combinaţie cu alcoolul, în prima fază, băutura energizantă va estompa la nivel cerebral efectul acestuia. În rest, băuturile energizante pot potenţa şi efectele nocive ale drogurilor’’, adaugă specialistul.

 Băuturile energizante pot determina apariţia infarctului. “Conţinutul de cofeină al unei doze de băutură energizantă este de obicei dublu faţă de o cafea normală. Consumul exagerat de cofeină conduce la amplificarea frecvenţei bătăilor inimii, la creşterea tensiunii arteriale, la palpitaţii, dureri în dreptul inimii, senzaţie de sufocare. În cazul persoanelor care prezintă boli cardiace preexistente, consumul de băuturi energizante este interzis, deoarece o inimă slăbită nu va face faţă suprasolicitării şi va ceda. Cum cedeaza inima : în două moduri, fie printr-o tulburare de ritm, fie prin infarct miocardic. Infarctul reprezintă moartea unei porţiuni din muşchiul inimii. În general,  ca urmare a blocării aportului de oxigen. În afară de suprasolicitarea directă a inimii, există şi alte mecanisme care pot conduce la infarct. Cofeina are un efect diuretic, adică de deshidratare a celulelor, crescând implicit vascozitatea sângelui. Există studii care sugerează că aportul a peste 200 mg. de cofeină pe zi induce în organism o creştere a unor substanţe proinflamatorii, cum este homocisteina, şi se asociază cu o incidenţă mai mare a infarctului miocardic’’,precizează medicul Claudiu Chivu.

 Atitudinea terapeutică în cazul unui infarct  diferă foarte mult. “Sunt situaţii în care masa musculară cardiacă afectată este atât de mare încât pacientul nu mai poate fi salvat. În ultima perioadă, datorită accesului mai bun la serviciile medicale cardiologice, mortalitatea în infarctul acut a scăzut destul de mult. Dacă pacientul reuşeşte să ajungă în timp util într-un centru specializat de cardiologie intervenţională, va beneficia de angioplastie, cu sau fără implantare de stent, procedura prin care se reduce amploarea deteriorării miocardului. În situaţia în care, în urma unui infarct miocardic, inima este afectată prin apariţia unui defect septal sau anevrism de ventricul, chirurgul va interveni pentru a corecta defectul survenit, efectuându-se concomitent şi operaţii de by-pass aortocoronarian, asta pentru a aduce mai mult sânge la muşchiul inimii’’, precizează dr. Claudiu Chivu.

Semnele care prevestesc infarctul

 Semnele vor fi interpretate în contextul stării generale a organismului şi al istoricului factorilor de risc. ‘’Durerea în piept, ca o gheară care strânge sau care apasă pe inimă, lipsa de aer, starea de rău general, cu transpiraţii şi senzaţia iminentă de moarte, pot fi semne ale infarctului miocardic. Oricare din aceste semne pot să apară cu ore sau zile înaintea infarctului, într-o formă estompată. Dacă pacientul are şi un istoric cu factori de risc: boli cardiovasculare în familie, fumat, hipercolesterolemie, stres, diabet, hipertensiune arterială, gută, obezitate, atunci este indicat un consult cardiologic’’, afirmă dr. Claudiu Chivu.

 

 

Citește și: