Tudor Ionescu
498 vizualizări 16 mai 2018

Acestă explicaţie a fost, însă, considerată nesatisfăcătoare de fizicienii Stephen Hawking şi de Thomas Hertog, întrucât ar implica apariţia întâmplătoarea a universului nostru şi, implicit, a vieţii. Or fizica nu poate lucra cu noţiunea de "întâmplător" cum, de altfel, nu poate lucra nici cu cea de "infinit".

"Nici eu, şi nici Stephen nu am fost foarte mulţumiţi de acest scenariu. Sugerează că multiversul a apărut întâmplător şi că nu prea avem să spunem despre asta", a declarat Hertog pentru BBC News.

Potrivit calculelor lui Hawking şi ale co-autorului Thomas Hertog din lucrarea "O Ieşire Lină din Inflaţia Eternă?" (A Smooth Exit from Eternal Inflation?), numărul posibilelor universuri paralele nu doar că este finit, ba chiar ar fi mult mai mic decât ne-am aştepta. În plus, multe dintre aceste noi universuri nu ar avea condiţii radical diferite, ci chiar similare cu cele din universul nostru.

"Reduce multiversul la un set gestionabil de universuri, care arată toate la fel", a precizat Hertog pentru publicaţia britanică The Guardian.

"Este ca şi cum ai o baie plină de multe tipuri de bule de săpun, fiecare dintre ele reprezentând un univers diferit", a precizat Clifford Johnson, profesor de fizică la University of Southern California, citat de publicaţia Astronomy.

"Ce sugerează acest model este un mecanism în urma căruia probabil că varietatea de bule de sapun existentă nu este atât de mare precum am crezut", a mai adăugat Johnson.

Modelul propus de Hawking şi de Thomas Hertog este important nu doar pentru că prezintă o imagine a multiversului alternativă celei oferite de modelul inflaţiei eterne, ci şi datorită faptului că elimină atât noţiunea de "infinit", cât şi pe cea de "întâmplător", amândouă inutilizabile în ştiinţele exacte.

Citește și: