440 vizualizări 24 oct 2010

Şi printre sportivii de top găseşti mulţi superstiţioşi. Americanul Tiger Woods, spre exemplu, considerat de mulţi drept cel mai mai mare jucător de golf din istorie, este obsedat de culoarea roşie şi este convins că doar ea îi poartă noroc. În consecinţă, în ultima zi a unui turneu de golf poartă mereu câte un tricou roşu. Un alt mare sportiv american, baschetbalistul Michael Jordan, avea, pe vremea când juca, o superstiţie legată de haine, în sensul că obişnuia să poarte, pe sub echipamentul oficial al echipelor de NBA la care juca, şortul pe care l-a purtat şi în colegiu. Şi a făcut acest lucru pe toată durata carierei sale de profesionist. Serena Williams, fosta lideră a tenisului mondial feminin, a pierdut finala de la Roland Garros în 2008, dar ştie de ce: nu şi-a legat şireturile cum trebuie, nu a bătut mingea de cinci ori, nu a avut o rochiţă de rezervă şi, din păcate pentru ea, nici nu şi-a adus sandalele de duş pe teren.

Rafael Nadal, liderul mondial ATP, este un jucător foarte valoros şi, aparent, se descurcă foarte bine fără ajutor, dar are şi el o mulţime de superstiţii. Iar cea mai cunoscuă dintre toate este legată de şort. Înainte de a servi spaniolul îşi aranjează pantalonii la spate. Apoi, ori de câte ori schimbă terenul este foarte preocupat de sticlele de apă pe care le aşază între picioarele sale, la distanţe egale, şi are mare grijă ca la revenirea pe teren să-şi ridice şosetele la aceeaşi înălţime la care erau înainte de pauză. Andre Agassi, un fost jucător de tenis, fost, de asemenea, lider mondial, se consideră drept unul dintre cei mai superstiţioşi jucători. Niciodată nu călca liniile terenului când se întorcea după un punct jucat la fileu şi, în cazul în care câştiga un meci, cerea ca la meciul următor să primească acelaşi prosop.

Fotbaliştii români nu se bărbieresc în ziua meciului

Pentru a fi un mare fotbalist ai nevoie, pe lângă talent, şi de mult noroc, drept care superstiţiile sunt la ele acasă în această lume. Aproape că nu există jucător de fotbal care să nu aibă o superstiţie, dar recordmanul este, de departe, englezul John Terry. În ziua meciului parchează în acelaşi loc, ascultă acelaşi CD sau, dacă meciul e în deplasare, se aşază pe acelaşi scaun în autocar. Iar acestea sunt doar trei dintre ritualurile celui supranumit "omul cu 50 de superstiţii". Şi fotbaliştii români au multe superstiţii, iar Adrian Mutu este unul dintre cei mai superstiţioşi. Internaţionalul român al celor de la Fiorentina poartă, sau cel puţin purta, lenjeria pe dos la fiecare meci iar la jambiere îşi punea busuioc sfinţit aşa cum au făcut, de-a lungul timpului, Ilie Dumitrescu, Raţ, Pancu sau Florentin Petre. Gică Popescu nu a fost foarte superstiţios dar se închina de fiecare dată când intra pe teren şi se fereşte de ziua de marţi, 13.

Pe vremea când era selecţioner, Anghel Iordănescu nu s-a sfiit să dea jos din autocarul echipei o fotografă pentru că el consideră că femeile nu au ce căuta în autocarul jucătorilor pentru că poartă ghinion. Altfel, fotbalul românesc, şi nu numai, este plin de superstiţii, o listă "scurtă" prezentându-se astfel: nu se fluieră în vestiar în ziua meciului, pe teren se intră mereu cu piciorul drept, nu te bărbiereşti şi nu-ţi tai unghiile în ziua meciului şi, dacă se poate, eviţi să porţi tricoul cu numărul 13.

Citește și: