683 vizualizări 25 apr 2008

Un documentar spectaculos care prezintă cea mai mare erupţie vulcanică înregistrată în istorie. În anul 1883, explozia vulcanică a lui Krakatoa a constituit una dintre cele mai violente şi mai ucigătoare erupţii de până la momentul respectiv. Utilizând efecte speciale şi reconstituiri, programul Discovery Channel analizează forţa distrugătoare a naturii.

Reconstituirea dezastrului

Insulele Krakatoa se află deasupra unei zone cu intensă activitate vulcanică, pe Cercul de Foc al Pacificului. Este posibil ca aceste insule să fie rămăşiţe ale unui vulcan masiv, care a erupt şi s-a prăbuşit în vremuri străvechi, formând astfel un crater gigantic, plin cu apă.

În 1883, presiuni uriaşe se acumulaseră sub Insulele Krakatoa. Cu trei luni înainte de erupţia lor explozivă, oamenii au remarcat primele semne ale reînceperii activităţii vulcanice. Activitatea se intensifica semnificativ odată cu fiecare zi. În cele din urmă, presiunea a atins un punct exploziv pe 27 august 1883. Vulcanul a erupt de trei ori în zorii acelei zile, iar la ora 10.02 a.m. Krakatoa a explodat cu o forţă distrugătoare. Suflul erupţiei a scuipat în văzduh 16,6 kilometri cubi de cenuşă şi materii vulcanice.Erupţia a dislocat un volum masiv de apă din ocean, creând valuri tsunami enorme. În decurs de o oră după erupţie, aceste valuri gigantice au atins ţărmurile din Sumatra şi Java.

Tsunami-urile au izbit zonele de ţărm cu consecinţe devastatoare. Apa a acoperit sau a spulberat sute de sate. Documentele vremii arată că şi-au pierdut viaţa 36.417 persoane.

Dacă majoritatea pierderilor de vieţi omeneşti din zonă au fost provocate de tsunami-uri, aproximativ 4.500 oameni au fost ucişi de materiile vulcanice care cădeau şi scurgerile fierbinţi de gaze şi cenuşă.

Sunetul exploziei vulcanului Krakatoa a fost auzit pe o rază de mii de kilometri, iar cenuşa a înnegrit cerul. Norul gros de cenuşă a filtrat lumina soarelui, creând jocuri strălucitoare de culori pe cer în multe zone ale lumii, ani la rând după erupţie. Activitatea vulcanică a lui Krakatoa nu s-a încheiat în 1883. În 1927, a reînceput, iar în 1928 s-a ridicat din ape vârful unei noi insule vulcanice. De atunci, această insulă, numită Anak Krakatoa sau Copilul lui Krakatoa, a tot crescut ca dimensiuni. (D.P.)

Citește și: