6972 vizualizări 2 aug 2009

Cercetătorii italieni au descoperit că, în urma fierberii frunzelor de mentă, se eliberează peste 12 compuşi chimici instabili volatili, care inhibă centrii agresivităţii. Specialiştii în nutriţie recomandă o ceaşcă de ceai de mentă după fiecare masă, deoarece această plantă stimulează digestia. Planta are puterea de a reduce contracţiile musculare care provoacă gaze, umflări şi balonări abdominale. În plus, medicii recomandă ceaiul de mentă persoanelor care suferă de tulburările gastro-intestinale. În acelaşi timp, menta are o uşoară acţiune antifermentativă şi este recomandată mai ales în cazul toxiinfecţiilor alimentare.

Mai mult, specialiştii în nutriţie spun că ceaiul de mentă este foarte util în stările de oboseală, cauzată în special de suprasolicitare intelectuală, stres sau epuizare. Specialiştii completează că, deşi efectul mentolilor asupra centrilor agresivităţii este direct şi imediat, pentru a obţine o eficienţă maximă este nevoie de o cură de minimum 12 zile.

Menta este recomandată şi în cazul persoanelor care au probleme respiratorii, care sunt răcite sau suferă de sinuzită, gripă, astm, sau bronşită, fiind folosită sub formă de inhalaţii, comprese sau masaj pe piept. Inhalaţiile se fac prin adăugarea a 10 picături de ulei volatil la 100 ml apă fierbinte. Prin vaporizare şi inspirare pe nas, mentolul şi uleiul de mentă prezintă o acţiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale şi maxilare. Această plantă are efecte vasodilatatoare la nivelul mucoasei nazale.

Citește și: