Ana Obretin
Florin Jinga
700 vizualizări 25 ian 2019

Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) este organizaţia care se ocupă de acest ceas simbolic pentru soarta omenirii, o instituţie non-profit condusă de unii dintre cei mai respectaţi oameni de ştiinţă, incusiv 15 laureaţi ai premiului Nobel, informează CNN.

BAS a anunţat că „Ceasul Apocalipsei“ a rămas blocat la 2 minute de miezul nopţii, la fel ca în 2018 şi în 1953, când Statele Unite şi Uniunea Sovietică testau bomba cu hidrogen.

„Nu este un semn de stabilitate“, a avertizat într-o conferinţă de presă Rachel Bronson, directoarea acestei organizaţii care reuneşte experţi în chestiuni de securitate, armament nuclear şi mediu.

Acest instrument a fost creat la începutul Războiului Rece, în scopul de a alerta asupra apropierii sfârşitului lumii, stabilită în mod simbolic la miezul nopţii.

Rachel Bronson, preşedintele instituţiei, a declarat că Ceasul Apocalipsei a fost menţinut la nivelul de anul trecut pentru că lumea a intrat "într-o perioadă a unei noi situaţii anormale".

"Părem să normalizăm o lume foarte periculoasă în ceea ce priveşte riscurile unui război nuclear şi schimbările climatice. Această nouă situaţie anormală este prea periculoasă pentru a fi acceptată", a mai spus aceasta, în timpul unei conferinţe care a avut loc joi, la Washington.

Informaţiile false „generează mânie şi separe în jurul lumii într-o epocă în care avem nevoie de calm şi unitate“, a adăugat preşdedintele BAS.

Lansarea dialogului de pace dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un a permis reducerea tensiunilor în Peninsula Coreea, dar „situaţia rămâne foarte periculoasă“, a continuat Bronson.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia rămân „inaceptabile“, în timp ce nicio măsură clară nu este avută în vedere pentru oprirea încălzirii globale, a conchis ea.

Fostul guvernator al statului american California, Jerry Brown, a apreciat la rândul său că liderii mondiali nu fac suficient pentru reducerea riscului unui război nuclear.

„Îngustimea şi stupiditatea unor politicieni şi unor consilieri este cu adevărat şocantă în faţa pericolului de catastrofă nucleară“, a declarat el. „Suntem ca şi pasagerii de pe Titanic. Ignorăm aisbergul din faţa noastră, bucurându-ne de mâncarea bună şi muzica fină“, a adăugat acesta.

Creat în anul 1947, Ceasul Apocalipsei a fost conceput de oameni de ştiinţă care au participat la Proiectul Manhattan (proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare). Iniţial considerat drept un indicator al probababilităţii producerii unui conflict nuclear pe scară largă, acum include şi alte ameninţări, cum ar fi schimbările climatice, armele biologice şi ameninţările cibernetice.

Foto: Hepta

Citește și: