115 vizualizări 8 sep 2008

Într-un top al celor 10 cei mai decadenţi dictatori ai lumii, întocmit de cotidianul britanic The Times, “preşedintele României”, Nicolae Ceauşescu, ocupă locul trei, fiind depăşit în materie de opulenţă doar de către liderul nord-coreean Kim Jong-il şi preşedintele filipinez Ferdinand Marcos. Liderul de la Phenian s-a remarcat, pentru a ocupa primul loc în clasament, prin gusturi extrem de costisitoare, hobbyuri la fel de scumpe şi extravaganţe. Cheltuieşte pe an 65.000 de dolari doar pentru a avea o provizie zdravănă de coniac Hennessy VSOP, are o colecţie de sute de maşini de lux şi 17 palate.

Într-o călălătorie istorică cu trenul până în Rusia a pus să-i fie aduşi homari vii, în fiecare zi, cu avionul, ca să nu-i lipsească confortul cu care este obişnuit. Ferdinand Marcos, în schimb, a avut ca pasiune banii. Pe care i-a dosit, cu miliardele, în conturi aflate în afara ţării. Soţia lui, Imelda, avea ca pasiune tot banii. Ea a cheltuit cu largheţe “banii poporului” pe 888 de poşete şi 1060 perechi de pantofi, depozitaţi în palatul prezidenţial din care cuplul a fost izgonit.

“Medalia de bronz” o primeşte Nicolae Ceauşescu, zis şi “Genius of the Carpathians” (geniul din Carpaţi, n.r.), ale cărui excese au fost remarcate chiar şi de către artistul Salvador Dali, care i-a trimis o telegramă de felicitate pentru extravaganţă. S-a remarcat prin sceptrul “regal” pe care îl purta în diverse ocazii, şi nu prin salariul “oficial” de 3000 de dolari, scrie The Times. Şi-a construit 15 palate, a strâns o colecţie superbă de maşini, iahturi, artă şi costume făcute la comandă şi a dat jos “zeci de mii de case pentru a face loc Palatului Parlamentului din Bucureşti, care are 1100 de camere şi 480 de candelabre”.

Pe un meritoriu loc patru în topul Times s-a clasat Turkmenbaşi, preşedintele tutu­ror turkmenilor, răposatul Sapar­murat Niyazov. Vanitos din fire, el şi-a construit o statuie din aur care se roteşte după soare, şi a pus deoparte 3 miliarde de lire sterline în conturi din străinătate, a redenumit luna ianuarie după numele său şi a interzis dinţii de aur şi bărbile. În clasamentul întocmit de publicaţia britanică mai figurează Idi Amin, preşedintele Ugandei, autointitulat “Stăpânul tuturor animalelor de pe pământ şi al peştilor din mare”, “Împăratul Ugandei” şi “Regele Scoţiei”, care şi-a decernat singur medalii, a avut 30 de amante, cinci soţii şi cel puţin 43 de copii; Iosif Stalin, liderul Uniunii Sovietice, “Grădinarul Fericirii Umane” şi “minunatul geniu al umanităţii” care avea o înclinaţie spre alcool, trabucuri şi palate; Mohammed Reza Pahlavi, şahul Persiei, care a cheltuit 100 de milioane de dolari doar pentru ceremoniile de sărbătorire a 2.500 de ani de monarhie persană; Saddam Hussein, preşedintele Irakului, pasionat de instalaţii de baie placate cu aur, care a reconstruit Babylonul punându-şi numele pe toate cărămizile care au fost folosite acolo; Mobutu Sese Seko, preşedintele Zairului, care a virat banii ţării în conturi private din Elveţia, averea sa personală echivalând cu datoria ţării; Suharto, preşedintele Indoneziei, a “sifonat” 15 miliarde de dolari din banii statului şi a cheltuit o parte din ei pe maşini, haine şi acţiuni la compania Lamborghini.

Citește și: