29 vizualizări 26 aug 2008

Cei care suferă din cauza sforăitului şi partenerii lor de viaţă trebuie să ştie că această afecţiune îşi are rădăcinile în copilărie. Potrivit unui recent studiu, dat publicităţii de publicaţia online New Scientist, mulţi dintre cei care suferă din cauza sforăitului fie s-au născut într-o familie mare, fie au avut un câine de companie în familie, fie au suferit de otită.

Cu toate că la prima vedere aceste circumstanţe par a nu avea nici o legătură cu sforăitul, autorii studiului susţin că studierea modului în care se declanşează sforăitul poate îmbunătăţi calitatea vieţii, pentru că, în prezenţa acestei afecţiuni, suferinzii prezintă un risc mai mare de a dezvolta de boli cardiovasculare . „Nimeni nu a studiat cauzele sforăitului. Noi am descoperit că bolile infecţioase făcute în copilărie, otitele, deţinerea unui câine în casa unde se află un nou născut sau o familie mare au legătură cu sforăitul la vârsta matură”, susţine Karl A. Franklin, autorul unui studiu publicat în revista Respiratory Research şi profesor asociat de medicină respiratorie la University Hospital din Umea, Suedia. Studiul este însă criticat de cei care susţin că se bazează doar pe statistică.

„Studiul are limite. Este un studiu foarte general, bazat pe un chestionar care pur şi simplu a fost distribuit unui mare număr de subiecţi. Se poate extrage o semnificaţie statistică, însă înţelesul acestor lucruri în domeniul medical este neclar”, a explicat doctorul Raanan Arens, de la Spitalul de Copii din New York. (A.I.)

Citește și: