Pe măsură ce tensiunile cauzate de testele balistice efectuate de Coreea de Nord se intensifică, scenariul celui de-al Treilea Război Mondial pare iminent. Cel puţin pentru unii. 

Regina Marii Britanii şi-a pregătit deja discursul în cazul în care ar izbucni Al Treilea Război Mondial, fiind scris încă din anul 1983 când Războiul Rece ajunsese în cel mai periculos punct. Textul a fost scris ca şi cum ar fi urmat să fie adresat în luna martie, a aceluiaşi an. Din fericire, nu a mai ajuns să fie dat publicităţii la acel moment.

Cu toate acestea, în acord cu legea care reglementează de 30 de ani documentele guvernamentale, întregul discurs a fost făcut public de către Arhivele Britanice şi dat de BBC, în urmă cu trei ani:

„Când m-am adresat ultima dată vouă, în urmă cu mai puţin de trei luni, cu toţii ne bucuram de căldura şi bucuria unui Crăciun în familie. Gândurile noastre erau concentrate pe legăturile puternice care unesc generaţiile între ele (...) Acum, nebunia războiului se răspândeşte încă o dată în lume şi ţara noastră curajoasă trebuie încă o dată să se pregătească să supravieţuiască unor pericole foarte mari.

Nu am uitat niciodată tristeţea şi mândria pe care le-am simţit în timp ce ascultam la radio, alături de sora mea, cuvintele pline de inspiraţie ale tatălui nostru în acea zi fatidică din 1939.

Nu mi-am închipuit nicio secundă că această solemnă şi îngrozitoare datorie va cădea, într-o bună zi, pe umerii mei.

Cu toţii ştim că pericolele cu care ne confruntăm, astăzi, sunt cele mai mari din istoria noastră îndelungată. Duşmanul nu este soldatul cu puşca sa, nici pilotul care dă târcoale oraşelor noastre, ci puterea letală a tehnologiei abuzate.

Dar indiferent de ororile care ne aşteaptă pe noi toţi, calităţile care ne-au ajutat să ne păstrăm libertatea intactă, de două ori în acest secol trist, vor fi din nou forţa noastră. Eu şi soţul meu împărtăşim cu toate familiile teama pentru fiii şi fiicele, soţii şi fraţii care au plecat de lângă noi pentru a ne apăra ţara.

Dragul meu fiu Andrew se află în luptă cu unitatea sa şi ne rugăm în permanenţă pentru siguranţa lui şi pentru siguranţa tuturor celor care ne servesc ţara.

Mesajul meu pentru voi este, aşadar, unul simplu. Ajutaţi-i pe cei care nu se pot ajuta singuri, oferiţi-le consolare celor singuri şi persoanelor fără adăpost şi lăsaţi-vă famiiile să devină sursa de speranţă şi de viaţă pentru cei care care au nevoie de ea. În timp ce ne luptăm să învingem noul rău, să ne rugăm pentru ţara nostră şi pentru cei bine intenţionaţi, oriunde s-ar afla ei".

 

Citește și: