Silviu Bănilă
765 vizualizări 26 apr 2018

Ţinând cont că Bezos are o avere de 127 miliarde de dolari, fiind cel mai bogat om din lume, suma de 1 miliard de dolari pe an, investită în „jucăria” Blue Origin, pare destul de mică. Astfel, miliardarul lichidează anual o parte infimă din acţiunile sale de la Amazon, pentru a-şi finanţa visul excentric, scrie Business Insider.

„Nu văd altă metodă de canalizare a unei resurse financiare atât de mari decât în turismul spaţial. Blue Origin este îndeajuns de scumpă încât să necesite o asemenea avere”, a declarat Jeff Bezos, într-un interviu acordat lui Matthias Dopfner, CEO-ul Axel Springer.

Bezos a declarat că va finanţa compania „în mod tradiţional”, folosindu-se de acţiunile de la Amazon. Ca şi Elon Musk, un alt miliardar excentric, Bezos a investit în diferite proiecte. El conduce Amazon, deţine Washington Post şi doreşte să transforme o casă istorică din Washington într-o locuinţă modernă. Niciunul din aceste proiecte nu este la fel de relevant precum compania spaţială, pe care o denumeşte „cel mai important lucru la care lucrează”. Bezos spune că doreşte să lanseze rachete cu echipaj uman în spaţiu şi se teme cumva că oamenii nu vor reuşi să exploreze alternativa de a locui pe alte planete. „Nu vreau ca strănepoţii strănepoţilor mei să locuiască într-o civilizaţie a stagnării”, a declarat Bezos.

Oamenii consumă multă energie şi acest fenomen este în creştere - fiind denumit de Bezos „adevărata criză energetică”. El vede două opţiuni: convieţuirea într-o stare de inactivitate, pentru a folosi la minim energia sau extinderea în spaţiu. „Sistemul solar poate suporta trilioane de oameni”, a declarat Bezos. „Dacă am avea un trilion de oameni, am avea mii de genii ca Einstein şi Mozart şi resurse nelimitate”.

Pe termen scurt, investiţia uriaşă a lui Bezos, în fiecare an, este canalizată spre un „vehicul spaţial”, care va fi lansat la finele lui 2018 sau începutul lui 2019. Mai mult, în 2020, Bezos ar urma să lanseze un vehicul orbital de mari dimensiuni. „Sunt foarte norocos, deoarece simt că am o misiune alături de Blue Origin”, a mai declarat Bezos.

Citește și: