Aura STAN
893 vizualizări 29 mai 2011

Mai mulţi locuitori ai unui orăşel american, inclus în luna ianuarie a acestui an pe "lista oraşelor-fantomă" de către o publicaţie din Statele Unite ale Americii, s-au gândit să protesteze într-un mod inedit. Aşa că 3.000 de oameni au realizat un viral pe YouTube pentru a le demonstra tuturor cât de plin de viaţă este, în realitate oraşul lor. Clipul de protest, care a adunat peste 500.000 de vizualizări, i-a determinat apoi pe editori să ofere o explicaţie în legătură cu includerea orăşelului pe listă şi să-şi exprime admiraţia pentru locuitorii acestuia.

Locuitorii oraşului Grand Rapids, din statul american Michigan, nu au văzut cu ochi buni faptul că localitatea lor a ocupat locul al zecelea în topul "oraşelor americane pe moarte", realizat pe site-ul revistei Newsweek. Pentru a demonstra contrariul, ei s-au mobilizat şi au interpretat un remake al hitului clasic "American Pie", cântat de Don McLean, scrie Daily Mail. Intenţia nu a fost să-şi demonstreze calităţile vocale, ci să-şi prezinte oraşul etichetat în mod greşit ca fiind în paragină. Pe lângă bună-dispoziţia afişată a protagoniştilor, din videoclip nu lipsesc focurile de artificii şi majoretele.

Din distribuţia videoclipului fac parte muzicieni profesionişti sau de ocazie, echipa de fotbal din oraş, practicanţi entuziaşti de yoga, politicieni şi vedete locale. În timpul paradei, e prezentată practic întreaga existenţă a comunităţii, animată de o petrecere de nuntă, dansuri stradale, jocuri sau întreceri cu bărcile pe lac. Autovehiculele din dotarea poliţiei , darşi a unităţii de pompieri locale au fost şi ele incluse în filmuleţ.


La finalul videoclipului, localnicii transmit un mesaj potenţialilor turişti, celor care vor să se stabilească în orăşelul lor, dar şi celor care îl critică. "Experience Grand Rapids!" ("Trăieşte experienţa Grand Rapids!"), au scris aceştia pe un gazon, îndemnul fiind filmat dintr-un elicopter.

Presa locală s-a implicat şi ea în reabilitarea imaginii localităţii Grand Rapids. "Dacă aţi locuit în Grand Rapids întreaga viaţă, sau dacă tocmai aţi sosit aici, ar fi greu să nu vi se facă pielea de găină dacă aţi vedea filmarea cu obiectivele oraşului şi oamenii care-l fac într-adevăr minunat", a scris "The Grand Rapids Press", ziarul local.

După vizionarea filmuleţului, revista Newsweek a oferit şi ea un răspuns localnicilor din Grand Rapids, pe care l-au transmis acestora pe pagina lor de Facebook. "Pentru comunitatea din Grand Rapids: În primul rând, IUBIM viralul vostru de pe YouTube. Suntem mari fani şi suntem inspiraţi de dragostea voastră pentru orăşelul pe care îl numiţi «casă»". Pe lângă acesta, jurnaliştii au ţinut să explice că ei au preluat pur şi simplu topul de pe site-ul mainstreet.com şi că acesta nu reprezintă punctul lor de vedere.

Topul cu "oraşele americane pe moarte", întocmit de mainstreet.com.

1. New Orleans, Louisiana
2. Vallejo, California
3. Hialeah, Florida
4. Rochester, New York
5. Cleveland, Ohio
6. Pittsburgh, Pennsylvania
7. Detroit, Michigan
8. South Bend, Indiana
9. Flint, Michigan
10. Grand Rapids, Michigan

Grand Rapids este situat la aproximativ 40 mile de Lacul Michigan, în estul Statelor Unite ale Americii. Conform recensământului din 2010, populaţia orăşelului este de aproximativ 180.000 de locuitori. După Detroit, acesta este considerat al doilea oraş ca mărime din statul Michigan. Grand Rapids este cunoscut datorită fabricilor de mobilă de aici, motiv pentru care i se spune şi "Oraşul Mobilei".

Credeţi că s-ar putea PROMOVA ROMÂNIA în acest MOD?

Citește și: