Silviu Bănilă
611 vizualizări 18 oct 2018

Colonia de plopi tremurători conţine 40.000 de copaci, clone cu material genetic identic, însemnând că pot fi considerate „un singur organism”, scrie The Independent.

Are o vechime de 80.000 de ani şi este considerată unul din cele mai vechi ORGANISME, dar şi cel mai greu şi mare, la nivel planetar.

În total, copacii, care au fost „născuţi” dintr-un singur arbore-clonă, acoperă 43 de hectare din Parcul Naţional Fishlake, Utah, Statele Unite ale Americii.

foto: Departamentul de Agricultură al SUA

Anii recenţi au adus însă o tragedie pentru cel mai mare organism viu din lume. În ciuda eforturilor, oamenii de ştiinţă cred că minunea naturii va muri peste câteva decenii, din cauza intervenţiei UMANE.„Chiar dacă Pando a rezistat mii de ani - nu avem o metodă de a repara vârsta - se prăbuşeşte sub privirea noastră”, a declarat Paul Rogers, profesor şi ecologist la Universitatea de Stat Utah.

După ce a analizat starea Pando, profesorul Rogers şi colegul lui, Darren McAvoy, au examinat o fotografie aeriană secvenţială, realizată din imagini din ultimii 72 de ani, care relevă starea degradantă a pădurii.Pădurea a devenit tot mai rară, oamenii au tăiat mari părţi din ea. Seceta şi incursiunea cerbilor înfometaţi au compromis, de asemenea, eforturile de revigorare a coloniei.„După investiţia masivă în protejarea clonei simbolice Pando, suntem dezamăgiţi de rezultate”, a mărturisit profesorul Rogers.

Încercările de a proteja pădurea prin amplasarea unui gard împotriva cerbilor şi crearea unui ţarc pentru pui au dat semne de reuşită. Totuşi, când aceste metode au fost extinse, nu au izbutit să ţină animalele la distanţă.

Rogers a spus că vieţuitoarele şi-au făcut loc prin punctele slabe şi au sărit cumva gardurile. În calitate de director al Alianţei Vestice pentru Plopi, profesorul Rogers a încercat să protejeze colonia Pando.„Dincolo de valorile ecologice, Pando este un simbol al conexiunii om-natură. Ne oferă o mare biodiversitate. Munca pentru mega-conservare trebuie înteţită, trebuie să renunţăm la abordările specie-habitat, specifice omului. Ar fi PĂCAT să fim martori la reducerea masivă a pădurii, declinul nu este reversibil”, a declarat Rogers.

Pando face parte dintr-un grup restrâns de concurenţi pentru titlul de „cel mai mare organism viu”, alături de o colonie de ciuperci din Oregon şi coloniile clonate şi iarba-de-mare Posidonia oceanica (Neptun).

foto: youtube.com

Citește și: