Liviu Mihai
3695 vizualizări 21 apr 2016

Turkmenistan deţine recordul pentru cea mai mare densitate de clădiri din marmură de pe glob – 4,5 milioane de metri cubi de marmură îmbracă 543 de clădiri.

Densitatea imensă, echivalentul a 632 de terenuri de fotbal, a fost de asemenea omologată şi în Guinness Book încă din anul 2013, deşi de atunci a continuat să se contruiască.

Chipul fostului preşedinte Saparmurat Niyazov, decedat în 2006, este prezent pe numeroase monumente, printre care şi o statuie din aur care se învârte după soare. Nici actualul lider, Gurbanguly Berdimuhamedov, nu s-a lăsat mai prejos, încercând să-şi facă simţită autoritatea.

Construcţiile megalomanice sunt puse de experţi pe seama vanităţii ambilor preşedinţi. Printre construcţiile din Ashgabat se numără cea mai mare roată Ferry din lume, cea mai mare stea arhitecturală sau cele mai multe fântâne arteziene dintr-un loc public, atestate oficial în Guinness Book.

Această ţară a fost criticată de către Human Rights Watch, imputându-i-se controlul strict asuprea presei. De asemenea, preşedintele Turkemnistanului a fost catalogat drept “mincinos, strict, un bun actor şi un răzbunător ”, conform unor scurgeri de informaţii de la Ambasada Statelor Unite în Turkemnistan, notează CNN.

Ashgabat poate fi considerat un loc de joacă prezidenţial, dar şi unul dintre cele mai ciudate oraşe din punct de vedere arhitectural, mai scrie CNN.
 

Citește și: