Silviu Bănilă
1481 vizualizări 12 mar 2018

În trecut, Uniunea Sovietică a administrat o adevărată şcoală, în care le antrena pe tinere în arta sexului, pentru a-i seduce pe diplomaţii străini, scrie mirror.co.uk.

 

Noul film al actriţei Jennifer Lawrence, intitulat „Red Sparrow”, este construit în jurul poveştii unei tinere balerine, care ajunge să urmeze „cursurile de sex” ale „academiei KGB”.

 

Povestea ar putea părea „trasă de păr”, dar are un sâmbure puternic de adevăr, potrivit autorului romanului care a stat la baza filmului cu Jennifer Lawrence.

 

Balerina transformată în armă de seducţie

 

Lawrence este Dominika Egorova, o balerină din Rusia contemporană, care suferă o accidentare, în urma căreia îşi încheie cariera şi ajunge în lumea întunecată a spionajului.

 

Dominika este instruită pentru a deveni o aşa numită „vrabie” - o femeie care se foloseşte de propriul trup pentru a-i prinde în capcană pe „inamicii statului rus”.

 

Filmul reprezintă o incursiune în anii spionajului de tip „kompromat” - folosirea seducţiei, în locul tehnologiei, pentru a-i atrage pe diplomaţi şi afacerişti, care ar putea divulga secrete importante. De asemenea, aceştia puteau fi şantajaţi de „vrăbiile” antrenate de KGB.

 

Reţeta şantajului: un bar moscovit, prea multe pahare şi o domnişoară frumoasă

 

Evenimentele din filmul „Red Sparrow” reprezintă un amalgam de anecdote, istorisite de fostul ofiţer CIA, devenit autor de cărţi, Jason Matthews, care a lucrat sub acoperire.

 

„Ruşii au folosit timp de mulţi, mulţi ani femeile pentru a-i compromite pe oficialii străini, pentru a-i şantaja, pentru a-i face să divulge toate secretele”, a declarat autorul pentru CNBC.

 

„Dacă aceste condiţii erau ideale, în Moscova, cineva cu acces la secrete consuma prea multe pahare într-un bar şi o domnişoară avea grijă să-l seducă”.

 

Potrivit lui Matthews, care a lucrat 30 de ani în domeniul siguranţei naţionale, filmul este fidel realităţii istorice.

 

În momentul de apogeu al Cortinei de Fier, între anii 1960-1970, potrivit lui Matthews, sursele ruse au vorbit de o şcoală a „vrabiilor”, unde femeile erau „antrenate” în arta sexului şi spionajului.

 

„S-au închis de ceva timp”, recunoaşte autorul. Femeile erau instruite în vederea „dezvoltării unei conversaţii elitiste, deschiderii unei sticle de şampanie, lucruri mărunte, pentru care o femeie normală din Rusia nu era pregătită, la acea vreme”, a spus Matthews, care s-a retras din CIA în 2010.

 

Potrivit The Telegraph, informaţiile despre şcolile de spioni au fost vehiculate de foştii agenţi.

 

Un fost agent KGB, directorul serviciilor de inteligenţă Oleg Kalugin, a spus că serviciile secrete nu le rugau pe femeile ruse să se ridice pentru ţara lor, ci să „stea pe spate”.

 

O altă sursă este fostul lt. gen KGB Leonid Vladimirovici Şebarşin, care îşi aduce aminte că a locuit într-un dormitor „dărăpănat”, unde a învăţat „arta fotografiei în toate variaţiile, scrierea secretă, metode de comunicare, fundamentele colaborării cu sursele, metode de realizare a supravegherii - totul fiind nou şi facinant”.

 

În lumea spionajului, una din „arte” ţinea de seducţie. Ca urmare, ceea ce am văzut în filmele cu James Bond, de pildă, reprezenta o certitudine.

 

Atât bărbaţii, cât şi femeile au fost folosite ca momeli în trecut - fie că vorbim de o dansatoare exotică - precum agentul dublu Mata Hari, în primul război mondial sau „spionii Romeo” din Germania de Est, trimişi în Vest în calitate de „gigolo”, pentru a le seduce şi influenţa pe doamne, în timpul Războiului Rece.

 

Astăzi, lucrurile s-au schimbat, potrivit lui Matthews: „Serviciile secrete occidentale nu folosesc sexul ca tehnică, aşa cum făceau ruşii. Nu mai există „sexspionaj”, nici şantaj, nici constrângere. FSB (fostul KGB) nu mai derulează o „Şcoală de Vrăbii”. Cred că dacă un diplomat străin se vede cu o tânără, într-un bar din Moscova, aceasta este pe cont propriu şi FSB ar putea utiliza informaţiile împotriva acelui individ, dar nu mai este o regulă”.

Citește și: