81 vizualizări 1 nov 2009

Un ocean de apă se revarsă peste munţi şi Himalaya se sfarmă loviţi de puterea unui val apocaliptic, Capela Sixtină se rupe din mijlocul scenei cu Crearea lui Adam şi cade ca un carton bătut de vânt peste sutele de preoţi care se închină, cerul pare că pică pe pământul ce răbufneşte şi se sparge bucată cu bucată. Scenele din trailerul celui mai aşteptat film apocaliptic al anului - "2012" - au redeschis patima controverselor legate de sfârşitul lumii, dezmorţind şi vechiul război ideologic dintre creştinism şi ştiinţă. Cu un buget uriaş de 260 milioane de dolari, pelicula regizată de germanul Roland Emmerich impresionează prin calitatea efectelor speciale şi viziunea apocaliptică a acestuia cu privire la ziua când omenirea va lua sfârşit.

Cunoscut pentru filmele comerciale, cu un scenariu uşurel îmbrăcat în efecte speciale, Emmerich pare a avea o pasiune pentru producţiile apocaliptice şi diversele interpretări privind data şi modul când omul va fi învins, el regizând printre altele şi "The day after tomorrow" sau "Independence Day". Noua sa producţie a iscat ceva mai multe controverse, poate tocmai pentru că prevestirea sfârşitului - 21 decembrie 2012 - este într-un viitor destul de apropiat. Scenariul are la bază calendarul civilizaţiei maya, considerat cel mai exact din istorie, care se încheie fix la data menţionată şi care prevesteşte că 2012 va fi anul în care pământul se va întoarce cu susul în jos.

Deşi nu este menţionat un sfârşit fizic al omului, ci doar a unei etape a omenirii, adepţii acestui curent susţin teoria argumentând că sunt şi alţi prevestitori care au "văzut" anul 2012 ca un moment de răscruce al umanităţii: Nostradamus a prevestit ciocnirea unei comete imense de Pământ, iar sfântul catolic Malahie a prevestit că va sosi printre noi ultimul Papă, vestitor al Zilei Judecăţii. La toate acestea se adaugă alte "semne": încălzirea globală, comprimarea timpului care ar fi dus la scurtarea zilei până la 16 ore, schimbarea polilor magnetici şi tensiunile sociale din toate colţurile lumii. Astfel, după marea cumpănă, omul va renaşte, mai evoluat şi cu abilităţi sporite faţă de cele de acum.

Filmul şi viziunea

Grupurile de discuţii pe acest subiect sunt tot mai înverşunate pe măsură ce se apropie lansarea oficială a filmului "2012", programată pe 13 noiembrie. Chiar dacă cinefilii au apreciat filmul ca unul cu scenariu inexistent, dar cu postproducţie impresionantă, el beneficiază de jocul unor actori cunoscuţi, precum John Cusak, Woody Harrelson, Amanda Peet, Thandie Newton sau Danny Glover. Dacă în film soluţia ar putea veni de la un om care trăieşte într-o lume paralelă, neafectată de cataclismul global, adepţii teoriei mayaşe susţin că în realitate nu va fi aşa, pentru că pământul nu mai rezistă, fiind suprapopulat şi torturat de om zi de zi. Iminenţa acestui act distructiv este combătută de unii cu îndemn la rugăciune, post şi credinţă în Dumnezeu, iar de alţii este privită doar ca o sursă de divertisment.

Disputele privind sfârşitul lumii pornesc de la faptul că mayaşii nu au spus explicit că pământul va fi distrus, ci este doar o interpretare apocaliptică a iubitorilor de senzaţional, care a luat amploare prin conectare cu alte previziuni legate de 2012.

Cinefilii, amatorii de senzaţional şi fanaticii religioşi nu vor ajunge niciodată la un numitor comun, iar toată această dispută înseamnă profit pentru cinematografie, în următoarea perioadă fiind anunţate câteva producţii cu subiect apocaliptic.

INFO PLUS

Alte producţii care au prevestit Apocalipsa

l Independence Day (1996)
l Armageddon (1998)
l Deep impact (1998)
l Ends of day (1999)
l Left behind I şi II (2000)
l Bless the child (2000)
l The day after tomorrow (2004)
l War of the worlds (2005)
l Children of men (2006)
l Doomsday (2008)

Citește și: