44284 vizualizări 21 ian 2017

Baza de date a fost creată de Kelly Bukkeley, un cercetător american al ştiinţei viselor. Datele strânse de ea arată că primele cinci cele mai frecvente vise sunt acelea în care persoana este atacată sau urmărită, cele în care apar situaţii legate de şcoală, cele în care persoana are diverse experienţe sexuale, acelea în care persoana cade într-o prăpastie şi cele în care aceasta încearcă să facă un lucru de foarte multe ori şi nu reuşeşte. 

Expertul a explicat, pentru The Guardian, ce înseamnă fiecare dintre aceste vise:

1. Visul în care eşti atacat sau urmărit: Este întâlnit în aceeaşi măsură atât la femei, cât şi la bărbaţi şi are la bază coşmaruri din copilărie pe care oamenii şi le amintesc de-a lungul vieţii. Atacatorul poate fi reprezentantul unei frici interioare sau a unei dorinţe care a fost reprimată de persoana în cauză. De asemenea, el poate reprezenta lumea exterioară care pune diverse piedici în calea împlinirii unei dorinţe. O a treia posibilitate se regăseşte în eventualitatea existenţei unor strămoşi care au suferit din cauza persecuţiilor şi a căror viaţă a depins de capacitatea lor de răspuns în faţa atacatorilor de diverse tipuri. 

2. Şcoală, profesori, studiu: Este normal ca aproape toate persoanele care au trecut printr-un sistem de învăţământ să viseze aceste lucruri ani mai târziu. Participanţii la acest studiu au trecut, în mare parte, prin ciclurile de învăţământ obişnuite, deci şcoala a fost o preocupare de bază a lor, ceea ce explică această frământare care a rămas în interiorul lor şi se manifestă în visele lor. 

3. Experienţe sexuale: În cazul acestui vis există o diferenţă a frecvenţei apariţiei sale între femei şi bărbaţi, frecvenţa mai ridicată fiind regăsită în rândul bărbaţilor. Este greu de spus dacă este vorba despre ceva natural sau provocat. Au bărbaţii astfel de vise fără o cauză specifică sau această apariţie a lor este stimulată de cultura contemporană? Frecvenţa mai scăzută a viselor sexuale în cazul femeilor apare în mod natural sau ele sunt descurajate să aibă astfel de vise sau să vorbească despre ele? 

Cercetarea de faţă nu poate răspunde acestor întrebări. O posibilă explicaţie este aceea că aceste vise sunt o exprimare a instinctului biologic de reproducere şi îngrădirea acestui instinct în condiţiile morale ale comunităţii în care trăieşte o persoană.  

4. Cădere în gol: Visele în care cădem sunt mult mai frecvente decât cele în care zburăm. Astfel de vise pot apărea atunci când se produce trecerea de la un stadiu al somnului la altul. Există şi o explicaţie psihologică a acestora, legată de asocierea lor unor experienţe de viaţă precum schimbările bruşte, pierderea unor persoane apropiate sau diverse traume. 

5. Visul în care încerci din nou şi din nou să faci ceva: Aceste vise sunt legate de o perioadă stresantă pe care o traversăm în viaţa noastră şi care generează sentimente puternice de frustrare, lipsă de putere de luptă şi frică. Anxietatea este o altă cauză a apariţiei acestui vis. 

 

Citește și: