Peste 200 de milioane de persoane din toată lumea riscă să aibă mari probleme de sănătate din cauza poluării produse de deşeurile toxice, potrivit unui studiu preluat de bbc.co.uk.

Autorii studiului sunt două organizaţii internaţionale care militează pentru protecţia mediului - Blacksmith Institute şi Green Cross. Raportul, care a fost efectuat în mai mult de 3.000 de zone din 49 de ţări, consideră că expunerea la deşeurile toxice la fel de periculoasă precum malaria şi tuberculoza.

Jack Caravanos, director de cercetare la Institutul Blacksmith şi profesor de sănătate publică la City University din New York, a declarat pentru BBC că problema deşeurilor toxice este una gravă şi care nu a fost studiată suficient până acum.

În topul celor mai poluate locuri din lume, realizat de cele două organizaţii, pe primul loc se află Agbogbloshie (Ghana), o groapă de gunoi pentru produse electrice şi electronice situată în capitala Ghanei, Accra. Oraşul a devenit în ultimii ani groapa de gunoi a ţărilor din toată lumea, Ghana importând anual 215.000 de tone de electronice la mâna a doua, în special din Europa de Vest.

În Accra, oamenii de ştiinţă au găsit niveluri foarte ridicate de plumb în sol, care pune în pericol sănătatea a peste 250.000 de oameni din zonă.

Pe locul al doilea în top se află Chernobâl ( Ucraina), unde în aprilie 1986 a avut loc o explozie a unui reactor al centralei nucleare din localitate.

Bazinul râului Citarum (Indonesia) ocupă poziţia a treia în clasamentul alcătuit de cercetători, râul fiind intens poluat de fabricile din zonă. Topul este continuat de Dzershinsk (Rusia) şi Hazaribagh (Bangladesh), Kabwe (Zambia) şi Kalimantan (Indonesia).

Copiii, cei mai expuşi riscului

Studiul relevă faptul că zeci de mii de femei şi copii sunt în pericol din cauza poluării provenite de la deşeurile toxice. El a spus că Ghana a dorit să facă progrese în domeniul IT şi ca urmare a început, în urmă cu 10 ani, să importe calculatoare second-hand din Europa. Drept rezultat, Agbobloshie a devenit groapa de deşeuri electronice provenite din Europa.

 

Citește și: