4981 vizualizări 21 mar 2010

La fel ca atâtea alte aspecte ale vieţii contemporane, şi alegerea numelor pentru nou-născuţi se arată a fi supusă unor tendinţe globale. Deşi influenţele locale nu pot fi scoase din ecuaţie, iar răspunsul la întrebarea "de ce" aleg părinţii un nume sau altul ar merita câte un studiu separat pentru fiecare ţară, există clasamente cu cele mai populare nume ale ultimilor ani.

Între alegerile tot mai comune se arată a fi Sofia (Sophia/Sophie), care ocupa, în 2008, locul întâi la numele de fetiţe în Germania şi Scoţia. În acelaşi an, acest nume se situa pe locul doi în Brazila, pe trei - în Canada şi intra în primele zece în Austria, Finlanda şi Mexic. Alte nume întâlnite mai des în "top-ul 10" al mai multor ţări au fost Maria (Mary/Marie/Marija), Emily/Emilie, Julia/Giulia şi Isabella (Izabela, Isobel).

Statele anglo-saxone şi cele latine au între ele mai multe nume comune în topuri, pe când ţări precum Cehia au primele trei din 2008 (Jana, Petra şi Lenka) foarte specifice. Clasamentele revelvă şi unele plasări neobişinute în clasamente, precum locul doi pentru Mikayla (Canada, 2008) sau locul patru pentru Maelys (Franţa, 2008).

În privinţa numelor de băieţi, nu există un "loc întâi" comun în ultimii ani, dar există nume mai des întâlnite în topuri, precum Luke (Lukas/Lucas/Luca) ori Matheus (Matheo/Mathieu).

Numele din SUA în ultimii ani

Evidenţe mai precise prezente online apar în privinţa numelor din SUA, unde, în ciuda eterogenităţii etnice, apar nume care par îndrăgite pe tot cuprinsul ţării, poate sub influenţa unor seriale populare. Astfel, în 2008 şi 2009, cel mai popular nume de băieţi a fost Aidan (Aiden/Aden). Foarte popularul nume John până acum câteva decenii a coborât pe locul 100 în top. Alte nume au avut creşteri spectaculoase, precum Logan, urcat pe 10 în 2009, de la 20 (2008).

Le fetiţe, pe primul loc s-a situat Amelia/Emilia (2009), respectiv Emma (2008). Acesta din urmă avea să "cadă" pe locul 10 în 2009.

În afara primelor locuri, cele mai populare nume de băieţi au fost, în ordine descrescătoare, Noah (locul 2), Liam, Cayden (Caden/Kayden/Kaden), Ethan, Jackson, Landon, Jacob/Jakob, Caleb/Kaleb, Lucas/Lukas.

La fete, clasamentula rată astfel: Isabella/Izabella, Ava, Sophia/Sofia, Olivia, Madeline (Madelyn/Madelynn), Lily/Lilly, Abigail, Chloe/Khloe şi Emma.

Citește și: