629 vizualizări 13 iun 2008

Trecerea timpului duce şi la schimbări la nivelul cerebral, provocând încetinirea unor procese cognitive care vor îngreuna memoria şi atenţia distributivă. Totuşi, deceniile de cercetări şi studii au demonstrat faptul că mintea poate fi ajutată să nu îmbătrânească o dată cu corpul. Experţii au întocmit o listă a celor mai simple strategii care ascut mintea şi ajută memoria. În primul rând, trebuie să „economisim” creierul folosind calendare, liste, agende, foldere şi tot felul de materiale pe care putem nota programul şi evenimentele zilnice. Apoi, acasă trebuie să avem un loc pentru chei, facturi şi ale obiecte pentru a nu ne petrece minute bune, gândindu-ne unde le-am lăsat ultima oară. După ce facem ordine în lucruri trebuie să facem ordine şi în gânduri. Nu este obligatoriu să reţinem numele tuturor foştilor colegi de liceu sau facultate sau tot felul de numere de telefon.

Repetaţi informaţiile noi cu glas tare

„Să ne folosim toate simţurile”, ne îndeamnă specialiştii. Atunci când vrem să reţinem ceva este bine să facem asocieri de imagine, de gust, culoare sau miros, astfel încât creierul să fie „ajutat”. Materia cenuşie trebuie „educată” pentru a putea folosi toate regiunile implicate în procesul de învăţare. Citiţi cu glas tare, desenaţi sau notaţi informaţiile pe care vreţi să le reţineţi. Memoria vizuală ajută de multe ori mai bine, făcând mai uşor de înţeles şi explicat unele lucruri. Apoi, pentru a reţine mai bine o informaţie tocmai aflată, repetaţi-o cu glas tare, fie că este vorba de numele unei persoane sau al unei fel de mâncare cu specific.

Însă, atunci când învăţaţi pentru un examen, repetările trebuie să se facă la distanţă de câteva zeci de minute, pe o perioadă de câteva zile sau săptămâni. Distanţa dintre aceste perioade de repetiţie ajută, în mod special, când vrem să memorăm informaţii mai complicate.

Somnul este esenţial pentru minte şi corp

Şi prescurtarea unor denumiri ajută, mai ales, dacă le folosim acele părţi din cuvânt care sunt „muzicale”, şi le legăm între ele, dezvoltând un termen la fel de melodios. Apoi, pentru menţinerea capacităţilor intelectuale trebuie să avem mereu activităţi care solicită mintea. Discutaţi despre cărţi, filme, faceţi rebus sau puzzle ori găsiţi-vă un hobby care necesită anumite abilităţi intelectuale. Apoi, puteţi merge la un curs de îmbunătăţire a memoriei, dezvoltat de specialişti în sănătatea mentală sau psihologi. Feriţi-vă de cursuri pe calculator sau jocuri de concentrare care nu ajută deloc la memoria generală. Cele mai bune sunt cursurile care se axează pe dezvoltarea unor abilităţi practice pentru viaţa de zi cu zi.

În cele din urmă, îmbunătăţiţi-vă memoria dormind bine în fiecare noapte. Somnul este esenţial, atât pentru sănătatea mentală, cât şi cea generală. Deşi specialiştii recomandă între 6 şi 8 ore de somn pe noapte, ceea ce contează este calitatea şi nu cantitatea de somn. Încercaţi să menţineţi o rutină a somnului, având în fiecare zi aceleaşi ore la care să vă culcaţi şi treziţi, efectuaţi cele mai dificile exerciţii fizice şi mentale în prima parte a zilei, atunci când mintea este odihnită, evitaţi cafeaua şi alte surse de cofeină după prânz, evitaţi să aţipiţi în timpul zilei deoarece vă poate întrerupe ciclul obişnuit al odihnei. De asemenea, medicii ne sfătuiesc să nu apelăm la somnifere decât în cazuri extreme, atunci când nimic altceva nu funcţionează şi numai la recomandarea specialistului. Experţii mai spun că nu trebuie să ne silim să dormim dacă nu suntem obosiţi.

Citește și: