Aura STAN
3415 vizualizări 10 aug 2011

În lume există un număr semnificativ de oraşe dispărute. Catastrofele, războaiele sau condiţiile meteorologice nefavorabile "le-au îngropat". "Nimic nu durează o veşnicie", scrie news.travel.aol.com.

Herculaneum - Italia

Asemeni oraşului Pompei, Herculaneum a fost un oraş roman care, în anul '79 d. Hr., a fost distrus în urma erupţiei vulcanului Vezuviu, fiind acoperit cu cenuşă. Fost oraş aristocratic, Herculaneumul era în timpurile antice reşedinţa familiei imperiale. Acesta a fost descoperit cu aproximativ 250 de ani în urmă şi reprezintă în continuare o comoară pentru arheologi.

Citeşte şi: Cele mai înfricoşătoare ORAŞE FANTOMĂ ale lumii - GALERIE FOTO

Cercetările arheologice au scos la iveală o cantitate impresionantă de informaţii despre viaţa citadină din Imperiul Roman, în perioada de apogeu a dezvoltării sale. În urma trecerii lavei, corpuri umane şi alte obiective ale oraşului - teatre, băi publice - au fost pietrificate şi conservate. Săpăturile arheologice, începute în anul 1709, au scos la iveală suluri şi fragmente de papirus, în aşa zisa "vila papirusurilor ". Documentele fac parte din patrimoniul singurei biblioteci antice care a supravieţuit timpurilor moderne.

Angkor - Cambodgia

Astăzi, vechea metropolă încă mai atrage turişti, iar dimensiunea sa impresionantă oferă îndeajuns de multe obiective, încât turiştii să se piardă în trecutul îndepărtat. Cercetările arheologice ulterioare au arătat că acesta se întindea pe o suprafaţă de circa 3.000 de kilometri pătraţi. Construit de dinastia regilor Khmer, de-a lungul a 300 de ani, de la 900 la 1.200 d.Hr., acesta avea o populaţie de aproape un milion de locuitori. Angkor înseamnă "oraş" sau "capitală" în limba khmeră şi a fost capitala Imperiului Khmer, din care s-a dezvoltat ulterior Cambodgia de azi.

Dispariţia metropolei a survenit în urma schimbărilor climatice, care au afectat aprovizionarea cu apă, determinându-i pe locuitori să-l abandoneze cu circa 500 de ani în urmă. Ruinele acestuia sunt situate în apropierea oraşului Siam Reap. Oraşul nu duce lipsă de vizitatori, care sunt antrenaţi în tururi ghidate. Tricicletele tuk-tuks (n.r.: vehicule pe trei roţi, folosite pentru deplasare în Orient), elicopterele şi elefanţii sunt numai câteva din mijloacele de transport care sunt puse la dispoziţia acestora.

Skara Brae, Scoţia

Mai degrabă un oraş decât un sat, acest sit preistoric din Orkney (n.r.: arhipelag de 70 insule din nord-estul Scoţiei din care 20 sunt locuite) a fost odată o mică aşezare agricolă, veche de peste 5000 de ani.

Skara Brae a fost descoperit în 1850, după ce o furtună violentă a scos la suprafaţă ruinele. Excavaţiile ulterioare, precum şi alte furtuni au arătat că satul avea cel puţin opt căsuţe de piatră, echipate cu paturi şi vetre. Din cauza proceselor de eroziune, satul a fost "adus" mai aproape de mare, până ce a fost abadnonat şi lăsat pradă nisipurilor pentru patru milenii. Chiar şi astăzi, eroziunea continuă să ameninţe situl, iar vizitele din timpul iernii depind de condiţiile meteorologice. Potrivit sursei citate, turiştii pot ajunge din Marea Britanie în Orkney cu ajutorul feribotului sau a avionului, multe dintre zboruri fiind sezoniere.

Babilon, Irak

Babilon, fondat în jurul anului 2500 î.Hr., a devenit un centru important al lumii mesopotaniene după 500 de ani, când Hammurabi, primul rege al imperiului babilonian, l-a proclamat capitală. A fost distrus în secolul VI î.Hr. de către asirieni, apoi lăsat să cadă în ruină în secolul II î.Hr., după moartea lui Alexandru cel Mare.

Citeşte şi: Americanii şi britanicii au furat obiecte de artă din Muzeul din Bagdad

"Ruinele Babilonului creează imaginea unui trecut biblic: marele Turn Babel, minunatele grădini suspendate... şi un anumit cântec al cărui ritm nu îţi mai poate ieşi din minte", scrie sursa citată. Doar cei mai îndârjiţi călători vizitează în prezent Babilonul, aflat la aproximativ 85 de kilometri de Bagdad. "Babel Tours ", o agenţie de turism irakiană, operează itinerarii cu escortă.

Taxila, Pakistan

Fondat de un rege indian antic în jurul secolului VII î.Hr., "Taxila (sau Takshashila) este o poveste a trei oraşe pierdute", scriu jurnaliştii. Primul a fost construit pe un deal, cunoscut mai târziu drept Bhir Mound. Oraşul a fost invadat în repetate rânduri, de greci şi de barbari (kuşeni). În cele din urmă, în secolul VI, oraşul a fost cucerit de huni, care l-au distrus şi l-au abandonat în ruine. Şi astăzi se poate vizita situl, situat la circa 30 de kilometri nord-vest de Islamabad. Multe dovezi ale istoriei acestui oraş sunt oferite de către Muzeul Taxila, care găzduieşte tot soiul de artefacte, care contribuie la crearea unei imagini a ceea ce a fost odată Taxila. Jurnaliştii recomandă o vizită a Taxilei în lunile mai sau noiembrie, pentru a evita frigul iernii sau ploile lunilor de vară şi toamnă.

Dunwich, Anglia

Dunwich se scălda odată în glorie, fiind un important port maritim şi unul dintre cele mai mari oraşe ale Britaniei medievale. Considerat capitala Angliei de Est, acesta era construit în întregime pe nisip. Spre sfârşitul secolului al XII-lea, o furtună puternică a demolat o bună parte din oraş. Eroziunea coastei a contribuit de asemenea la scufundarea acestuia treptată în ocean. A fost considerat de mulţi un "oraş blestemat" şi până şi în prezent poveştile despre plajele bântuite abundă, iar la reflux s-ar putea auzi bătaia amuţită a clopotelor bisericeşti de sub valuri.

Citeşte şi: Oraşele-fantomă din China vor fi "revitalizate". Vezi câţi bani sunt dispuse autorităţile chineze să investească

Muzeul Dunwich găzduieşte printre exponatele sale şi o machetă a oraşului în zilele sale de glorie.

Palenque, Mexic

La poalele munţilor Chiapas din sud-vestul Mexicului, Palenque poate fi o adevărată mană cerească pentru un arheolog. Oraşul pare a fi existat cel puţin din jurul anului 100 î.Hr.. După 500 de ani, acesta devenise un centru important al civilizaţiei mayaşe clasice, "completat " astăzi de mituri şi legende: copii-regi, invazii, decapitări, intrigi de curte şi, în final, abandonarea oraşului.

"Palenque are un climat de junglă, aşadar veniţi pregătiţi - luaţi-vă cu voi crema de protecţie solară, insecticid şi destulă apă", recomandă jurnaliştii.

Darwin, California

Darwin, la fel ca multe alte oraşe din SUA de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a apărut după ce au fost descoperite zăcămintele de argint. La numai patru ani de la înfiinţarea sa din 1878, pe măsură ce exploratorii s-au orientat către alte locuri, oraşul a ajuns o ruină. A fost readus la viaţă în primii ani ai secolului XX, datorită minereurilor de cupru. "Este posibil să daţi peste un locuitor şi în prezent, deşi sunt şanse mari să mai găsiţi doar smocuri de iarbă, purtate de vântul deşertului", scrie sursa citată.

Citeşte şi: Cel mai bun CLIP DE PROMOVARE AL UNUI ORAŞ. Supăraţi că revista NEWSWEEK i-a numit "oraş-fantomă", locuitorii unui orăşel AMERICAN au UIMIT întreaga lume cu RĂSPUNSUL LOR

Există o singură stradă spre acest oraş-fantomă, plecând din Autostrada Statală 190, la 74 de kilometri sud-vest de Stovepipe Wells.

Cartagina, Tunisia

"Nu este niciodată suficient pentru un mare oraş să fie distrus doar o singură dată" e dictonul care se potriveşte Cartaginei. După 900 de ani în care şi-a exercitat puterea în Africa de Nord şi sudul Europei, Cartagina nu a rezistat furiei Imperiului Roman, care l-a cucerit. Reconstruit ulterior de romani, Cartagina a fost distrusă apoi de arabi. Astăzi încă se mai pot vizita ruinele băilor, templelor şi vilelor romane, aflate la margine capitalei - Tunis. Nu există nicio problemă în a ajunge în Cartagina, aceasta fiind situată la 15 kilometri nord de Tunis. Turiştii pot face excursii de o zi.

Citește și: