Gandul.info
Silviu Bănilă
148 vizualizări 2 mar 2018

Experţii spun că descoperirile în cazul celor două mumii datează din perioada anilor 3351 - 3017 Î.Hr. şi ar putea rescrie istoria tatuajelor, scrie The Guardian.

 

Daniel Antoine, custodele de antropologie fizică la Muzeul Britanic, a spus: „Incredibil, au peste 5.000 de ani şi decalează dovezile privind apariţia tatuajelor în Africa cu un mileniu”.

 

Descoperirile, publicate în Journal of Archaeological Science, se referă la un bărbat şi o femeie mumificată din perioada predinastică a Egiptului, înainte de unificarea ţării sub primul faraon, în anul 3100 Î.Hr.

 

Bărbatul, cunoscut drept Gebelein Man A, este „favoritul” galeriei ştiinţifice. Aceasta este una dintre cel mai bine conservate mumii din lume şi a fost prezentată publicului încă de la descoperirea ei, în urmă cu 100 de ani.

 

Omul avea părul roşcat şi, în 2012, istoricii au stabilit că a murit după ce a fost înjunghiat în spate.

 

La acea vreme, nimeni nu a examinat urmele negre de pe umărul său drept, care reprezintă de fapt două tatuaje, un taur şi o oaie (simboluri ale puterii).

 

Înaintea acestei descoperiri, arheologii credeau că tatuajele erau rezervate femeilor. Femeia, Gebelein Woman, are o serie de tatuaje în forma literei „S”, mai greu de interpretat. Aecstea ar putea fi semnele dobândite în urma unui dans ritualic.

 

Tatuajele făceau parte din cotidianul culturilor antice. Înainte de descoperirile recente, cel mai vechi tatuaj era reprezentat de formele geometrice de pe corpul mumiei Otzi Omul Gheţii, descoperită în Alpi. Acesta datează din al patrulea mileniu Î.Hr, devenind contemporan cu mumiile Gebelein.

 

Antoine, unul dintre cercetătorii-şefi ai studiului, a folosit scanarea, datarea cu radiocarbon şi infraroşiile „pentru a înţelege mai bine mumiile Gebelein”. „De abia acum reuşim să analizăm mai bine vieţile acestor indivizi extrem de bine conservaţi”, a conchis Antoine.

 

 

foto: British Museum

Citește și: