Razvan Tupa
561 vizualizări 19 sep 2018

Centenar Fest este un eveniment cu intrare liberă organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB şi programat pe 29 şi 30 septembrie, pe esplanada din faţa Arenei Naţionale. În program sunt concerte susţinute de Krypton, K-LU, Raku, Nimeni Altuʼ, Cedry2k, Sişu Tudor, Dragonu AKA 47, Focul Viu, Cristi Minculescu cu Bună Seara Prieteni, Vlad Miriţă, Gândul Mâţei şi Cargo.

Organizatorii spun că "două trupe s-au retras din line-up, distanţându-se de evenimentele PMB. E vorba de Trooper (care doreşte să se delimiteze de PMB) şi Şuie Paparude (care recent a concertat la Creative Fest 2018, un eveniment finanţat de PMB)", arată organizatorii.

Potrivit anunţului publicitar înregistrat de Arcub vineri, 14 septembrie, ofertele de servicii de organizare pentru evenimentul Centenar Fest, în valoare de 580.000 de lei erau aşteptate până marţi. După apariţia afişului evenimentului, trupele Şuie Paparude şi Trooper au anunţat că se retrag din program.

"Am fost contactaţi de oameni minunaţi, care vor să facă un concert frumos! Am discutat şi ne-a fost spus că nicio primărie nu este implicată în acest eveniment. Astăzi a apărut afişul cu sigla ARCUB şi Primăria Bucureşti. Am hotărât să ne retragem din acest eveniment. Trooper nu cântă la niciun concert din Bucureşti pe afişul căruia apar ARCUB şi Primăria. Le cerem scuze celor care voiau să ne vadă, însă vom avea şi alte ocazii" a scris Alin Dincă, vocalistul celor de la Trooper, pe Facebook.

"Până ieri, ora 10.00, când a apărut afişul, nu ştiam că încă nu se încheiase licitaţia dosarelor cu organizatorii acestui eveniment şi nici nu-mi închipuiam că anumite trupe, anunţate pe acest afiş au luat deja decizia de a nu participa!", a declarat chitaristul trupei Krypton Eugen Mihăescu, pentru Mediafax.

"Probabil că nici aceste formaţii (asemeni nouă), nu au ştiut cine este de fapt organizatorul evenimentului...!? Implicările de natură politică şi acest algoritm de a organiza pe repede înainte, un astfel de regal concertistic, nu duc decât la un eşec şi o pierdere, atât pentru public, cât şi pentru artişti!", a arătat muzicianul.

Tenorul Vlad Miriţă se numără printre artiştii care se regăsesc pe afişul evenimentului: "Eu am fost invitat la mai multe concerte organizate de Primăria Capitalei prin ARCUB sau CREART în ultimii 15 ani. Înţeleg că e o chestiune legată de cine conduce aceste instituţii".

"Am fost invitat şi când era primar Traian Băsescu, şi când a fost primar Adriean Videanu, şi când a fost primar Sorin Oprescu şi acum de când este primar Gabriela Firea... Instituţia este o instituţie a statului. A ţării. Aşa se conduce o ţară, prin instituţii la cârma cărora este vremelnic un om sau alt om", a declarat tenorul pentru Mediafax.

"Nu înţeleg exact de ce colegii noştri au ales să se retragă. Noi, ca artişti, suntem mereu invitaţi să punem arta noastră în slujba publicului. Nu se poate ca un artist să refuze întâlnirea cu publicul pe motiv că evenimentul e organizat de primărie...", a spus cântăreţul de operă. "În afară de evenimentele private (nunţi, botezuri, aniversări, conferinţe, etc...) evenimentele publice sunt toate organizate de instituţiile statului (primării, consilii judetene, centre de cultură...etc). Inclusiv teatrele şi operele din ţară - sunt instituţii cu buget de la Ministerul Culturii de-aia le şi zice, Teatrul Naţional, Opera Naţională. Deci instituţii ale statului. Ce ar fi o ţară fără cultură?", a încheiat Miriţă.

"Nu ştiu de ce au apărut toate discuţiile astea. Nu cunosc toate interesele oamenilor şi nici nu vreau. Vrem în continuare să facem un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri pentru că eu şi colegii mei din asociaţie trăim acest an ca pe o sărbătoare. Un eveniment de o asemenea anvergură, cu două scene, este greu de făcut. Am căutat sprijin unde s-a putut, şi în mediile private şi la Primăria Bucureşti. Celor de la Primărie le-a plăcut proiectul şi am bătut palma cu ei. Cu Trooper s-a discutat şi am dovada pe e-mail, de la Alin Dincă, că au ştiut că e implicată Primăria. Nu mă interesează politicul, noi nu facem politică. Eu am vrut şi vreau în continuare să facem un eveniment pentru Centenar aşa cum trebuie. Pe noi ne doare că în an centenar România este mai dezbinată ca niciodată", a spus pentru Mediafax Ionuţ Stuparu, Asociaţia Sfinţii Români, unul dintre iniţiatorii evenimentului, rămaşi parteneri în demersul organizat de Primărie.

Foto: Centenar Fest/ Facebook

Citește și: