Gandul.info
Silviu Bănilă
832 vizualizări 27 feb 2018

Oamenii de ştiinţă au descoperit microorganisme care au stat zeci de ani ascunse sub pământ. Fără apă, acestea au intrat într-o stare de letargie - până când ploaia le-a trezit la viaţă, scrie independent.co.uk.

 

„Gândacii” au supravieţuit în cea mai uscată zonă din deşertul Atacama (America de Sud) - considerat cel mai arid din lume. Acelaşi principiu ar putea fi aplicat şi în cazul lui Marte, fapt ce i-a determinat pe savanţi să creadă în existenţa vieţii pe „planeta roşie”.

 

Dr. Dirk Schulze-Makuch, din cadrul Universităţii Washington State, a declarat: „Am fost mereu fascinat să merg în locuri în care oamenii nu cred că ar putea supravieţui şi să descopăr că viaţa şi-a făcut loc şi acolo. Lăsăm la o parte referirile la Jurassic Park, cercetările noastre ne arată că, dacă viaţa poate persista în cel mai uscat loc de pe Pământ, atunci o putem identifica şi pe Marte”.

 

Cercetătorii au prelevat mostre de sol din şase zone diferite ale deşertului Atacama, între 2015 şi 2017.

 

Microbii au fost descoperiţi şi înainte în deşert, dar niciodată nu s-a ştiut dacă erau „rezidenţi” acolo sau au fost aduşi de vânt.

 

Răspunsul a venit după ce o ploaie extrem de rară a declanşat o adevărată explozie de activitate biologică.

 

Testele genetice au scos la iveală faptul că unele specii indigene de bacterii s-au adaptat la viaţa în condiţii neprielnice.

 

După o nouă aventură în Atacama, în 2016 şi 2017, savanţii au descoperit că microorganismele au revenit la stadiul iniţial de inerţie, pe măsură ce pământul din jurul lor s-a uscat.

 

„În trecut, cercetătorii au descoperit aici organisme muribunde şi rămăşiţe de ADN, dar este pentru prima oară când cineva a reuşit să identifice o formă peristentă de viaţă, în deşertul Atacama. Credem că aceste comunităţi microbiale pot hiberna sute, mii de ani în condiţii foarte similare celor întâlnite, probabil, pe Marte - revenind la viaţă odată cu ploaia”, a declarat Dr. Schulze-Makuch.

 

În urmă cu miliarde de ani, Marte avea oceane şi lacuri, unde viaţa se dezvolta din plin. Pe măsură ce planeta a devenit aridă şi vremea s-a răcit, microorganismele marţiene ar fi putut supravieţui precum cele din Atacama, cred oamenii de ştiinţă.

 

„Dacă viaţa a evoluat pe Marte, studiul nostru sugerează identificarea unui strat „de viaţă”, sub suprafaţa foarte aridă”, a mai spus savantul.

 

Un vehicul rover european va ajunge pe Marte în 2021, ca parte a misiunii ExoMars. Rover-ul va realiza găuri cu o adâncime de doi metri în solul marţian, în căutarea unor semne de viaţă.

Citește și: