Alexandra PELE
42126 vizualizări 26 mai 2011

Un robot echipat cu o cameră video a reuşit să pătrundă într-o zonă ascunsă a Marii Piramide din Giza şi a surprins imagini ale unor hieroglife mici scrise cu vopsea roşie pe podeaua unei camere secrete, relatează The Daily Mail.

Egiptologii sunt de părere că descifrarea mesajelor ne-ar putea ajuta să înţelegem motivele pentru care egiptenii construiau tuneluri, uşi şi camerele secrete în interiorul piramidelor.

Marea Piramidă din Giza este ultima dintre cele şapte minuni ale lumii antice încă în picioare. Se crede că ea a fost construită pentru a-i servi drept mormânt faraonului Khufu, care a murit în anul 2566 î.e.n.

În interiorul piramidei există trei încăperi principale: camera regelui, a reginei şi o încăpere subterană. Camera mortuară a regelui are două coridoare de ventilaţie care fac legătura cu exteriorul, însă cele două tuneluri care pornesc din camera reginei, situată mai adânc în interiorul piramidei, duc către două porţi din piatră - una orientată către nord şi cealaltă către sud.

Unii experţi spun că acest lucru indică posibilitatea existenţei unor camere secrete aflate chiar mai adânc în interiorul piramidei, încăperi ce ar fi fost sigilate în urmă cu 4.500 de ani. Robotul a reuşit să treacă de primul bloc din piatră care blochează camera secretă din partea de sud, iar pe al doilea a descoperit hieroglifele în cauză.

Jurnaliştii de la publicaţia americană The New Scientist au realizat următorul grafic pentru a explica poziţia robotului, a hieroglifelor şi a camerei secrete:

Roboţii, folosiţi frecvent pentru a pătrunde în interiorul piramidelor

Roboţii au făcut şi în trecut dezvăluiri importante cu privire la structurile tip labirint ale piramidelor. În 1993, un robot a descoperit o uşiţă care avea cuie din metal. A fost pentru prima dată când au fost descoperite obiecte din metal în interiorul unor piramide. În 2002, un altul a filmat interiorul unei camere secrete după ce a reuşit să facă o gaură în piatra care bloca intrarea.

Noul robot, construit acum de inginerul Rob Richardson de la Universitatea din Leeds, are ataşată o cameră de filmat flexibilă care poate filma după colţ. Uşa găsită de egiptologi pare să fie intrarea către o încăpere importantă, deoarece este netedă şi pare prea bine lustruită pentru a fi o simplă uşă.

Ministrul antichităţilor din Egipt, Zahi Hawass, spune că astfel de tuneluri şi uşi nu au fost descoperite la nicio altă piramidă, ceea ce sugerează că ar putea da într-o încăpere ascunsă, notează jurnaliştii brtanici.

Citește și: