67 vizualizări 10 apr 2009

Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit în sfârşit "limita spaţiului", graniţa dintre atmosfera Pământului şi spaţiu cosmic, relatează Space.com. Cu ajutorul informaţiilor furnizate de un nou instrument construit de cercetătorii Universităţii din Calgary, oamenii de ştiinţă au confirmat că spaţiul cosmic începe la exact 118 kilometri de suprafaţa planetei noastre. Totuşi, descoperirea anunţată este supusă îndoielilor, deoarece există multe definiţii stabilite anterior care intră în conflict cu anunţul cercetătorilor.

Pentru început, se consideră că un astronaut poate susţine că a fost în spaţiu doar dacă a depăşit distanţa de aproximativ 80 de kilometri de Pământ.

Limita anterioară, recunoscută de mulţi oameni din industria aerospaţială a fost stabilită la 100 de kilometri de planeta noastră. Cercetătorul Theodore von Kármán a calculat cu mulţi ani în urmă că de la această altitudine atmosfera este atât de rarefiată încât nicio navă spaţială nu poate atinge o viteză destul de ridicată pentru a fi susţinută de aerodinamicitate.

Graniţa de 100 de kilometri este acceptată de Federaţia Aeronautică Internaţională (FAI), organizaţia care stabileşte standardele în acest domeniu. Potrivit NASA, Statele Unite nu au adoptat niciodată, în mod oficial, graniţa standard recunoscută de FAI, pentru că ar complica drepturile de zbor ale sateliţilor şi ale altor corpuri spaţiale.

Agenţia spaţială americană foloseşte kilometrul 122 drept punctul de intrare în atmosferă, pentru că acolo se face trecerea de la sistemul de propulsie al navei la manevrarea pe baza contactului cu aerul. Alte persoane din industrie cred că limita dintre atmosfera Pământului şi spaţiul cosmic ar trebui stabilită la jumătatea distanţei dintre Pământ şi cea mai apropiată planetă, adică 21 de milioane de kilometri, deoarece de abia atunci gravitatea planetei noastre nu mai este dominantă. După această definiţie, niciun om n-a fost vreodată în spaţiu, doar anumite obiecte robotizate.

În noul studiu, publicat pe 7 aprilie în Journal of Geophysical Research, un aparat denumit Supra-Thermal Ion Imager a detectat "graniţa" după ce a fost transportat la o distanţa de 200 de kilometri de Pământ de o navă spaţială, în ianuarie 2007, unde a adunat date timp de cinci minute. (V.M.)

Citește și: