Laura HOLBAN
1170 vizualizări 10 ian 2012

Cercetătorii de la Universitatea Yale din SUA cred că au dat de urmele unor exemplare de ţestoase gigantice de Galapagos, specie considerată dispărută de mai bine de 150 de ani. Echipa de cercetători a găsit câteva ţestoase hibrid care par să fie puii unor ţestoase, unul dintre părinţi fiind cel mai probabil ţestoasa de Galapagos, notează BBC.

Specia Chelonoidis elephantopus, numită în prezent ţestoase de Galapagos, a fost descoperită în secolul al XVI-lea de către exploratorii spanioli. Speciile de ţestoase au fost colonizate pe diferitele insule din Oceanul Pacific şi au evoluat în mod diferit. Ţestoasele gigantice de Galapagos sunt renumite datorită mărimii lor, acestea putând să aibă până la 400 de kilograme în greutate şi 1,8 metri în lungime, dar longevităţii, durata medie de viaţă fiind 100 de ani.

O echipă de cercetători de la Universitatea Yale a descoperit 84 ţestoase hibrid pe insula Isabela, reptilele având semnalmente asemănătoare cu ale celor de Galapagos. Dat fiind că o treime dintre ţestoasele descoperite nu par să aibă mai mult de 15 ani, părinţii acestora sunt, cel mai probabil, în viaţă. "Dacă facem nişte calcule, ne dăm seama că ar trebui să găsim nişte elephantopus prin zonă, specimene care să le fi dat naştere acestor animale", a explicat Gisella Caccone, doctor la Universitatea Yale.

"Ca să justificăm corect diversitatea genetică a hibrizilor, părinţii ar trebui să fie circa 38 de ţestoase", a adăugat Caccone. Acest număr îi include atât pe masculi, cât şi pe femele, dat fiind că hibrizii au şi gene de elephantopus, pe care ţestoasele le moştenesc exclusiv de la mame.

Diferitele forme ale ţestoaselor gigantice de pe insulele arhipelagului Galapagos au reprezentat una dintre descoperirile care l-au determinat pe Charles Darwin să emită teoria evoluţiei prin selecţie naturală.

Citește și: