Oamenii de ştiinţă i-au dat călugărului de 70 de ani acest titlu în urma participării la un studiu care s-a derulat pe o perioadă de 12 ani, cercetare referitoare la meditaţie şi compasiune la Universitatea din Wisconsin. 

Cu toate acestea, Ricard, originar din Franţa, dar care acum locuieşte la o mănăstire din Nepal, a dezvăluit pentru revista GQ că această titulatură i se pare „absurdă": „Ştiu călugări mai fericiţi decât mine. Aşa este, e absurd", a spus bărbatul care poate să mediteze zile întregi. 

Încercând să gestioneze toată atenţia pe care a atras-o asupra lui odată cu publicarea studiului, Ricard i-a cerut lui Dalai Lama să se refugieze departe de oameni. Acesta i-a răspuns, însă, că lumea are nevoie de îndrumarea sa. „Dacă ei vor să fii cel mai fericit om din lume, atunci fii cel mai fericit om din lume", i-ar fi zis Dalai Lama. 

Pentru a ajunge la concluzia că Ricard este cea mai fericită persoană din lume, neurologul Richard Davidson l-a conectat pe călugăr la 256 de senzori, în timp ce acesta medita la ideea de compasiune. Davidson a descoperit, astfel, că în creierul lui Ricard se produce o cantitate de radiaţii gamma, legate, din punct de vedere ştiinţific, cu atenţia, conştiinţa, învăţarea şi memoria - o reacţie care nu a mai fost consemnată până acum în literatura ştiinţifică. 

„Imaginile au arătat şi o activitate intensă în cortexul stâng prefrontal, comparativ cu regiunea de pe partea dreaptă, care îi conferă o capacitate anormată de a simţi fericirea şi de a reduce predilecţia către negativism", a scris Davidson odată cu publicarea studiului. 

Întrebat cum pot cei din jur să ajungă să fie fericiţi, Richard a spus pentru Business Insider că bunăvoinţa şi altruismul sunt cheia. Antrenarea minţii pentru a gândi pozitiv timp de 15 minute pe zi ajută, de asemenea, iar oamenii de ştiinţă susţin şi ideea potrivit căreia 20 de minute de meditaţie zilnică îi pot face pe oameni mai fericiţi. „Comparaţia este călăul fericirii", a completat acesta. 

 
 

 

Citește și: