Silviu Bănilă
1161 vizualizări 12 apr 2018

Dincolo de impactul devastator asupra nivelului mării şi a vremii, un climat mai cald ar declanşa o serie de erupţii vulcanice „apocaliptice”, scrie independent.co.uk.

Potrivit lui Gioachino Roberti, doctorand în cadrul Universităţii Clermont Auvergne, gheţarii pot suprima erupţiile vulcanice, prin furnizarea unei „stabilităţi structurale”.

Pe măsură ce vremea se încălzeşte excesiv, topirea gheţii de pe aceşti munţi poate determina alunecări de teren. „Imaginaţi-vă că gheaţa funcţionează ca un strat protector - şi când ea se topeşte, muntele se va prăbuşi”, a declarat Roberti.

„Dacă muntele respectiv este un vulcan, atunci apare altă problemă. Vulcanii reprezintă un sistem presurizat şi îndepărtarea presiunii „cu ajutorul” topirii gheţii şi a alunecărilor de teren determină o nouă problemă”.

Chiar dacă nu este cunoscută pentru activitate sa vulcanică, Canada găzduieşte sute de vulcani potenţial activi. Cercetătorii s-au concentrat asupra Muntelui Meager, un vulcan glaciar din nordul Vancouver.

Ultima erupţie a Muntelui Meager a avut loc în urmă cu 2.000 de ani, dar Roberti s-a concentrat asupra acestui loc din alte motive. În vara lui 2010, cea mai mare alunecare de teren din istoria Canadei a avut loc în partea sudică a acestui vulcan.

„Baza glaciară s-a retras şi, în perioada cea mai caldă a verii, muntele a început să se mişte cu o viteză destul de mare”, a declarat Roberti.

În 2016, s-a constatat formarea unor crevase de gheaţă în gheţar, pe măsură ce gazele vulcanice fierbinţi au început să iasă din vulcan.

„Echilibrul muntelui s-a modificat”, a declarat Roberti. Pentru a înţelege aceste evenimente, cercetătorii au folosit un model numeric al vulcanului, în scopul examinării legăturii dintre topirea gheţii de pe gheţar şi schimbările în interiorul de magmă.

Aceştia au descoperit că alunecările de teren au potenţialul de a destabiliza camera de magmă şi pot determina erupţii vulcanice - un fenomen direct legat de climatul prea cald.

„Am găsit o legătură între temperatura ridicată, topirea gheţii şi alunecările de teren”, a spus Roberti. „Temperaturile tot mai ridicate din prezent ar putea duce la alunecări de teren şi mai însemnate”.

Ţinând cont de faptul că alunecările de teren sunt cauzate de precipitaţiile majore, care apar cu precădere pe fondul încălzirii globale, aceste evenimente naturale vor fi tot mai comune în viitor.

Matthias Schlogl, student în cadrul Universităţii de Resurse Naturale şi Ştiinţe ale Vieţii în Viena, şi totodată colegul lui Roberti, a realizat o serie de studii concentrate asupra alunecărilor de teren cauzate de climă.

Cercetarea lui Schlogl a scos la iveală impactul acestor alunecări de teren asupra reţelei de transport a Europei. Cercetătorii sunt tot mai convinşi că frecvenţa şi severitatea tot mai ridicată a dezastrelor naturale sunt cauzate de schimbările meteorologice.

De exemplu, seceta care afectează în prezent Cape Town are legătură cu schimbările climatice, ca şi Uraganul Harvey, care a lovit sud-estul SUA la sfârşitul anului 2017.

Noile studii arată că fenomenele geologice şi evenimentele meteo sunt influenţate în mod fundamental de schimbările climatice.

Citește și: