114 vizualizări 14 iun 2010

Spre deosebire de acum 20 de ani, fetele au început să intre la pubertate cu un an mai devreme, înainte de a împlini 10 ani. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar Copenhaga, relatează coti­dianul "The Telegraph". Potrivit specialiştilor, această schimbare face ca debutul vieţii sexuale să fie la vârste tot mai fragede.

De-a lungul monitorizării, cercetătorii au observat că pieptul începe să se dezvolte încă de la vârsta de 9 ani şi 10 luni, cu aproape un an mai devreme decât până acum. Un studiu similar realizat în 1991 indica faptul că vârsta acestei schimbări era la 10 ani şi 10 luni. Cauzele acestui feno­men nu sunt cunoscute total, dar oame­nii de ştiinţă consideră că instalarea pubertăţii precoce este în strânsă legătură cu stilul de viaţă nesă­nătos, care implică o alimentaţie bogată în chimicale. Potrivit specialiştilor, fetele sunt pregătite de viaţa sexuală încă din cur­sul primar, ele fiind expuse mai devreme şi hormonilor sexuali, precum estrogenul, ceea ce duce la creşterea riscului de cancer mamar. "Este un semn clar că ceva îi afectează pe copiii noştri, indiferent dacă este vorba despre junk food, chimicale din mediul înconjurător sau lipsa activităţii fizice", a declarat Anders Juul, coordonatorul cercetării.

Potrivit acestuia, principalul vinovat de apariţia pubertăţii la vârste fragede este bisfenolul A, care se găseşte în plastic şi alte ambalaje, inclusiv în biberoanele pentru bebeluşi. Potrivit oamenilor de ştiinţă, această substanţă a fost găsită în mostrele de urină prelevate de la fetiţe.

Şi alimentaţia contribuie la intrarea timpurie la pubertate. Potrivit specialiştilor, copiii care mănâncă alimente cu un conţinut ridicat de kilocalorii, com­parativ cu generaţiile trecute, mulţi devenind obezi. Între obezitate şi pubertatea precoce există o strân­să legătură, potrivit studiilor. (M. Chiţu)

Citește și: