Oana Bujor
1077 vizualizări 26 sep 2018

Partidul Comunist din China a elaborat un sistem de ”credite sociale”, în baza căruia fiecare cetăţean va primi sau va pierde puncte, în funcţie de o serie de criterii stabilite anterior, dar şi de comportamentul său în societate. De exemplu, oricine poate avansa în ”clasament”, dacă participă la serviciile comunitare sau dacă va cumpăra produse chinezeşti. Cei care ajung la statutul de ”cetăţeni de top” primesc tratament VIP în aeroport, credite cu anumite discounturi şi alte beneficii, informează Daily Mail.

Pe de altă parte, frauda, evaziunea fiscală, plata cu întârziere a facturilor sau fumatul în zonele nepermise pot duce la scăderea statutului social. Cei cu cele mai puţine credite sociale vor avea acces mai greu la locuri de muncă bune sau la internet de mare viteză, ba chiar le-ar putea fi interzis să îşi înscrie copiii în şcolile bune.

China plănuieşte să-şi utilizeze reţeaua de 600 milioane de camere de supraveghere amplasate în oraşele mari, conectate la programe sofisticate de recunoştere facială şi baze de date, pentru a contribui la dezvoltarea sistemului de credite sociale. Testele programului au fost încheiate cu succes în anumite provincii chineze. Această urmărire în timp real este combinată cu rapoartele guvernamentale individuale ale fiecărui cetăţean privind istoricul medical, financiar şi educaţional.

Citeşte continuarea pe Descoperă.ro!

Foto: Captură

Citește și: