Sorin Bogdan
8013 vizualizări 25 dec 2018

Actorul Chow Yun-fat, starul filmului "Tigru şi Dragon/ Crouching Tiger, Hidden Dragon", regizat în anul 2000 de Ang Lee, îşi va lăsa întreaga avere de 720 de milioane de dolari unor organizaţii caritabile, după moartea sa, potrivit The Guardian.

Odată cu succesul filmului din 2000, Chow s-a remarcat la Hollywood, primind roluri în franciza "Piraţii din Caraibe/ Pirates of the Caribbean" sau filmul cu gangsteri "Shanghai - Ultimul gangster”. Înainte de a ajunge în Statele Unite, Chow era - încă din anii '80 - una din cele mai bine plătite vedete ale filmelor de acţiune din Hong Kong. În 2015, el a fost inclus pentru prima dată în topul Forbes al celor mai bine plătiţi actori, ocupând atunci locul 24, la egalitate cu Russell Crowe.

În ciuda averii sale, Chow Yun-fat (63 de ani) a adoptat de mai mulţi ani un mod de viaţă modest, folosind transportul în comun sau stând la coadă la bilete la cinema. Soţia sa, Jasmine Tan, povesteşte că actorul mănâncă adesea la gheretele de tip fast food de pe stradă şi că a renunţat la vechiul său telefon cu clapetă Nokia abia când s-a defectat.

"Când mori, nu poţi lua cu tine banii din conturi. Trebuie să îi laşi altora," a declarat Chow Yun-fat, care îşi aminteşte că, în copilăria sa petrecută într-un mic sat de pescari, mâncarea de zi cu zi era ridichi cu orez. ”Era bine că aveam ceva de mâncare, pentru că eram foarte săraci. Când mâncam cartofi dulci sau legume era bucurie, iar pui sau altă carne, primeam doar de Anul Nou.” Actorul a mai explicat că soţia sa îi sprijină demersul de a-şi dona averea după moarte.

Iniţiativa de a-şi dona averile societăţii a fost pornită de Bill Gates şi Warren Buffet, care au deschis ”The Giving Pledge”, o listă oficială în care s-au înscris deja 187 de miliardari din 22 de ţări. În cei 8 ani în care au mediatizat ideea, presa a remarcat că nici un mare actor de la Hollywood sau din Asia nu s-a alăturat demersului filantropic.

 

Citește și: