Petre Mazilu
694 vizualizări 13 feb 2019

Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea are o iniţiativă inedită de Valentine`s, cuplurile fiind invitate să doneze sânge, iar în schimb pot primi o cină romantică la un restaurant din Focşani.

Centrul vrâncean are nevoie de sânge de toate tipurile, iar cuplurile care dau curs invitaţiei, vor participa la o tombolă pentru desemnarea câştigătorului.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii au anunţat că toate cuplurile care donează sânge în această săptămână vor participa la o tombolă, iar câştigătorii vor primi o cină romantică la un restaurant din Focşani.

Sângele poate fi donat zilnic, în intervalul orar 8.00 -12.00, iar cina va începe la ora 19.00, de Ziua Îndrăgostiţilor.

În prima zi a acţiunii, două cupluri din Focşani au acceptat provocarea cadrelor medicale.

„Este prima dată când avem astfel de iniţiativă, ne-am propus să celebrăm iubirea. Aşteptăm până joi, inclusiv, toate cuplurile dornice de a împărtăşi iubirea să vină la Centrul de Transfuzii să doneze sânge pentru semenii lor. Este cel mai frumos mod de a împărtăşi iubirea. Cuplurile vor participa la o tombolă care va avea ca premiu o cină festivă pentru două persoane la un restaurant. Avem nevoie de sânge din toate grupele, pentru a asigura cerinţele Spitalului Judeţean de Urgenţă. Până acum doar două cupluri au venit, sperăm să vină mai multe şi să nu le sperie ploaia de afară”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Centrului de Transfuzii Vrancea, Mioara Hanţă.

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi să fie sănătos, adică să nu aibă afecţiuni cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. De asemenea, nu sunt acceptate la recoltare persoanele care au suferit recent o intervenţie chirurgicală şi femeile aflate în perioada menstruală, care alăptează sau sunt însărcinate.

Relaxare în băi dacice, de Valentine`s Day în Munţii Rodnei

Un complex turistic situat în inima Munţilor Rodnei, la cota 1.100, vine cu o ofertă inedită pentru cuplurile de îndrăgostiţi care vor să petreacă Valentine's Day la munte: relaxare în băile dacice şi în cele ale vikingilor, ultimele fiind unice în România.

Pe lângă cazare, masă, acces la SPA şi la sălile de jocuri, cuplurile care ajung de Valentine`s Day în complexul turistic din Munţii Rodnei se pot răsfăţa şi cu o bălăceală inedită în băile dacilor, complexul fiind dotat cu mai multe butoaie de lemn de mari dimensiuni în care apa este încălzită de o sobă aflată în interiorul butoiului sau în băile vikingilor – nişte ceaune de mari dimensiuni agăţate cu lanţuri de un trepied de lemn şi sub care se aprinde focul.

Băile vikingilor sunt unice în România, astfel că oferta complexului a atras deja zeci de cupluri de îndrăgostiţi care vor să se bucure de frumuseţea celor mai sălbatici munţi din România.

Complexul dispune de 120 de locuri de cazare, majoritatea fiind deja ocupate. Pentru un sejur de două nopţi, de Valentine`s Day, un cuplu trebuie să scoată din buzunare 1.130 de lei.

 

“Oferim două nopţi de cazare cu mic dejun, prânz şi cină. Am pregătit pentru oaspeţii noştri şi un foc de tabără cu ţuică şi vin fiert, dar şi un delicios gulaş la ceaun. Pe lângă cazare şi masă, oferta include şi băuturi alcoolice zonale – ţuică, afinată, merişorată sau vin de casă, dar şi siropuri naturale. Oaspeţii noştri vor avea inclus şi accesul la SPA şi la sala de jocuri. De asemenea, am pregătit şi activităţi pentru copii, dar şi un concurs de miss şi mister pentru clienţii noştri”, a declarant, pentru MEDIAFAX, administratorul complexului, Diana Pop.

Munţii Rodnei sunt cei mai „sălbatici” munţi din lanţul Carpaţilor Orientali, cu peisaje spectaculoase, cu lacuri glaciare, cu peşteri şi cascade unice în România, dar şi cu specii rare de plante şi animale. Aici sunt cele mai vizibile urme lăsate de gheţari, Munţii Rodnei adăpostind 67 de lacuri glaciare. În căldarea Iezerului, care adăposteşte şi lacul cu acelaşi nume care are forma României pot fi văzute sute de marmote. Caprele negre sunt o altră atracţie a Munţilor Rodnei, la fel ca şi lacul Lala, cel mai mare lac glaciar din masiv, care este împrejmuit de rododendroni, bujori de munte şi Opaiţul Munţilor Rodnei - plantă ce se regăseşte numai în acest masiv.

La Cluj-Napoca, un hotel oferă îndrăgostiţilor pe toată durata lunii februarie, nu doar o zi, de Valentine`s Day, un pachet special, care include o cameră cu decor romantic, cu petale de trandafiri şi lumânări, dar şi un platou de brânzeturi cu fructe şi vin spumant.

Reprezentanţii hotelului au declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru un supliment de 150 de lei se poate solicita cazare în apartament cu jacuzzi.

”Celebrăm iubirea în toată luna februarie, nu numai o zi, de Valentine`s Day, astfel că oferim îndrăgostiţilor nopţi de cazare cu decor romantic în camere. Acesta include petale de trandafiri şi lumânări, platou cu brânzeturi cu fructe, praline şi vin spumant. Pentru un supliment de 150 de lei se poate solicita cazare în apartament cu jacuzzi. Credem că fiecare zi este o zi perfectă pentru a celebra dragostea”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, oferta a prins la clienţi mai ales că, din diferite motive, unii nu vor putea sărbători Ziua Îndrăgostiţilor chiar de 14 februarie, astfel că au posibilitatea să se răsfeţe şi în alte zile din această lună.

Pachetul romantic are tariful de 329 lei pentru o noapte de cazare în cameră dublă cu pat matrimonial. 

Valentine's Day, o sărbătoare modernă a iubirii cu o istorie tot mai populară la români

Valentine's Day, sărbătoarea occidentală a iubirii a devenit tot mai cunoscută de români, care profită de ocazia de a oferi cadouri şi de a trăi clipe romantice. Povestea zilei iubirii datează însă din vremuri îndepărtate şi a oscilat între ritualuri, scrisori de dragoste şi cereri în căsătorie.

Valentine's Day este ziua în care, în fiecare an, îndrăgostiţii din toată lumea îşi fac cadouri dintre cele mai diverse, celebrând astfel dragostea care îi leagă, însă această sărbătoare nu a avut dintotdeauna o importanţă deosebită, ci a prins contur odată cu trecerea timpului.

Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării lor fiind această zi.

Însă sărbătoarea rămâne asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuţie, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu "al tău Valentin".

Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 şi 15 februarie, reprezintă "strămoşul" Zilei Îndrăgostiţilor de astăzi. Această sărbătoare ajuta la purificare şi fertilitate şi implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre şi biciuirea femeilor care îşi doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I în 494, această sărbătoare a fost înlocuită de Valentine's Day.

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.

 

 

 

La origine, sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Această zi reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri. Pasul următor era să se căsătorească.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc "My Valentine". Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, atât băieţii, cât şi fetele trăgeau la sorţi un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate "bizare" de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiţilor, au fost dăruite o mulţime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil.

Totodată, Ziua Îndrăgostiţilor este momentul pe care sute de mii de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

 

Citește și: