Mădălina CHIŢU
1519 vizualizări 1 dec 2012

Este bine să mergi apelezi la cosmeticiană abia după ce ai împlinit vârsta de 30 de ani sau masca cu argilă este ideală pentru toate tipurile de ten sunt doar două dintre multitudinea de mituri legate de îngrijirea corporală desfiinţate de experţi.

“Exista un anume folclor legat de cosmetică care nu este întotdeauna validat medical. Şi totuşi, prejudecăţile persistă şi se transmit din generaţie în generaţie”, spune Neli Pfeiffer, specialist în cosmetică şi fondatoarea unui centru de îngrijire corporală din Capitală.

Mai jos puteţi regăsi cele mai des întâlnite mituri legate de cosmetică.

Este bine să mergem la cosmetică după vâsta de 30 de ani. Total greşit afirmă experţii din domeniu. Potrivit acestora, fiecare tip de ten necesită o îngrijire adecvată, iar apariţia ridurilor poate fi prevenită în urma vizitelor la salonul de înfrumuseţare. „Rutina zilnică de îngrijre depinde strict de nevoile tenului şi de necesităţile acestuia. Din momentul în care începem să ne formăm ca şi adulţi, este necesar să avem o rutină de îngrijire care să ne ajute să rezolvăm şi să preîntâmpinăm problemele pielii. Această rutină trebuie să corespundă tipului nostru de ten şi cel mai bine este să fie recomandată de către un specialist”, spune Neli Pfeiffer. Experţii concluzionează că nu există o vârstă la care ar trebui să mergem la cosmetică.

Produsele cosmeticele se aleg în funcţie de vârstă. Fals afirmă experţii. Unii producători de produse de îngrijire corporală vând game diferite de cosmetice: peste 25, 35 sau peste 40 de ani. „Aşa se face că tu foloseşti un produs, mama ta altul, iar sora ta un al treilea, deşi toate aveţi un ten normal. În realitatea, cosmeticele se aleg în funcţie de tipul tenului şi eventualele probleme ale lui, nu în funcţie de vârstă”, spune Pfeiffer. Aceasta completează că există adolescente care au un ten uscat şi există femei peste 35 de ani care au un ten gras cu acnee, „aşa că nu poate exista o singură cremă eficientă pentru toate femeile de o anumită vârstă”.

Nu trebuie să te demachiezi dimineaţa, este suficient să te speli pe faţă. Greşit, sunt de părere experţii în îngrijire corporală. „Demachierea trebuie făcută atât seara, cât şi dimineaţa. În timpul noptii, transpirăm şi acumulăm sebum, de aceea este important ca dimineaţa tenul să fie curăţat la fel de rigors ca şi seara”, precizează Pfeiffer. În plus, alegerea demachiantul trebuie făcută în funcţie de tipul de ten pe care îl aveţi. Astfel, pentru tenul gras este recomandat gelul spumant şi apoi o loţiune tonică.

Marca cu argilă este ideală pentru orice tip de ten. Acesta este un alt mit legat de îngrijirea corporală. Argila, denumită şi „pământul viu” are în compoziţie minerale benefice pentru piele. „În decursul ultimului deceniu s-a făcut lobby asupra argilei şi a fost promovată ca şi elementul minune, care rezolvă toate problemele unui ten, indiferent care ar fi ele. Tenurile sunt foarte variate cu afecţiuni diverse care pot apărea sau dispărea în funcţie de vârstă sau alţi factori externi”, spune specialista. Deşi rolul argilei este de dezinfectare, antiinflamator şi cicatrizant, aceasta nu este potrivită tenului normal, uscat sau deshidratat şi nici celui sensibil. În plus, acest tip de mască trebuie aplicată cu moderaţie, deoarece are o puterea mare de absorbtie a apei din ţesutul cutanat şi poate produce dezechilibre la nivelul de hidratare al pielii. Astfel, masca cu argilă este recomandată persoanelor cu ten gras. Acestea ar trebui să îşi aplice acest tratament cel mult o dată pe săptămână.

Acneea apare doar la persoanele tinere, în mod normal la pubertate. Greşit. Specialiştii spun că această problemă poate apărea chiar şi după vârsta de 20 de ani, când în mod normal perioada pubertăţii s-a încheiat. „Există femei care şi după 20, 30, 40 şi chiar 50 de ani au acnee la fel ca şi adolescenţii. Nu există o regulă cum că dacă tenul nu a suferit de acnee în adolescenţă, această afecţiune nu va apărea mai târziu. De cele mai multe ori cauza apariţei este una hormonală. Tratamentul acneii rămâne acelaşi, nevariind în funcţie de vârstă, cu menţiunea că trebuie adaptat tipului de baza al tenului:uscat, normal sau gras”, conchide Neli Pfeiffer.

Citește și: