210 vizualizări 7 apr 2010

Pentru 90 la sută dintre români, televizorul este metoda idealăde a-şi petrece timpul liber, arată o cercetare GfK. Site-ul msnbc.com prezintă cinci studii care arată efectele negative pe carestatul în faţa TV-ului îl are asupra sănătăţii.

Apariţia bolilor cardiovasculare în cazul persoanelor care stauîn faţa televizorului mai mult de două ore pe zi. Aceasta esteconcluzia unei cercetări realizate de Asociaţia Americană a Inimii.Oamenii de ştiinţă au monitorizat 8.800 de persoane, femei şibărbaţi, pe o perioadă de şase ani. Voluntarii petreceau, în medie,mai mult de două ore pe zi în faţa televizorului, iar oamenii deştiinţă au constatat că aceşti subiecţi prezentau un risc cu 80 lasută mai mare de a suferi un atac cerebral sau un infarct, faţă decei care stăteau mai puţin la televizor. Specialiştii precizează căriscul este la fel de mare indiferent de obiceiurile alimentare alesubiecţilor, dacă aceştia erau sau nu fumători, dacă erau persoanesedentare sau active.

Vulnerabilitatea în faţa alcoolului. Cercetătorii americanisusţin că persoanele care stau în faţa televizorului suntpredispuse să bea mai mult alcool decât ar bea în mod normal.Specialiştii au analizat reacţia a 80 de studenţi, cu vârstecuprinse între 18 şi 29 de ani, în faţa alcoolului în timp ce seuitau la televizor. Momentele în care subiecţii au băut cel maimult alcool a fost în timpul pauzelor de publicitate. Voluntarii aubăut cu 2 pahare mai mult comparativ cu dăţile în care nu se uitaula televizor.

Sexualitate precoce este un alt efect negativ al televizorului.Mai multe studii realizate în Statele Unite ale Americii, publicateîn revista Pediatrics, arată că televiziunea are o influenţădeosebit de nefastă asupra vieţii sexuale a adolescenţilor.

Unul dintre acestea a fost realizat pe 4.808 adolescenţi virginisub 15 ani, al căror comportament sexual a fost studiat timp de unan de zile. Cercetătorii au constatat că procentul celor care şi-auexprimat dorinţa de a-şi începe viaţa sexuală a fost cu 72 la sutămai mare, la finalul studiului, în rândul tinerilor care s-au uitatpeste două ore pe zi la televizor, comparativ cu adolescenţii carenu petrec prea mult timp în faţa televizorului.
Cu cât numărul orelor petrecute în faţa televizorului este maimare, cu atât riscul dezvoltării unei mase osoase fragile creşte.Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe un eşantion de 2.143de copii cu vârsta până în patru ani.

Subiecţii au fost consultaţi periodic, iar specialiştii auconstatat că micuţii care obişnuiau să-şi petreacă timpul liber înfaţa televizorului aveau oase fragile, comparativ cu puştii carepracticau diverse sporturi sau pur şi simplu se jucau în companiaaltor copii. Experţii precizează că masa osoasă se formează până înjurul vârstei de 25 de ani, iar cu cât densitatea oaselor este maimare cu atât riscul apariţiei osteoporozei la bătrâneţe scade.

Uităm să comunicăm şi să interacţionăm cu persoanele apropiate -acesta este un alt efect negativ pe care televizorul îl are asupracalităţii vieţii. Cercetătorii subliniază faptul că privitul la TVcreează dependenţă, iar calitatea vieţii sociale scade dramatic. Cucât numărul orelor petrecute de o persoană în faţa unui ecrancreşte, cu atât este mai puţin sociabil.

Citește și: