Florin Badescu
1606 vizualizări 28 oct 2011

Americanul Samuel L. Jackson este actorul ale cărui filme au generat, în total, cele mai mari încasări din istoria cinematografiei - 7,4 miliarde de dolari -, potrivit reprezentanţilor Guinness Book of World Records, informează hollywoodreporter.com.

Samuel L. Jackson, în vârstă de 62 de ani, a jucat în peste 100 de filme, după ce s-a făcut remarcat în 1991 cu rolul din "Jungle Fever", regizat de Spike Lee.

"Jurassic Park" (914 milioane de dolari), "Pulp Fiction" (212 milioane de dolari) şi continuările francizei "Războiul stelelor" (2,4 miliarde de dolari) se numără printre filmele cu cele mai mari încasări în care a jucat actorul american.

Jackson a mai jucat în cele două filme din franciza "Iron Man" şi în alte două SF-uri cu mare succes de casă - "Thor" şi "Captain America: The First Avenger".

Samuel L. Jackson face, în medie, patru filme pe an.

Actorul american a jucat în şase filme în 2010, în patru filme în 2011, iar pentru 2012 are deja programate alte trei proiecte.

Printre marile realizări ale actorului se numără rolurile din "Pulp Fiction", pentru care a fost nominalizat la Oscar, în 1995, şi a câştigat un premiu BAFTA, şi trilogia "Războiul stelelor/ Star Wars". Jackson a mai jucat, printre altele, în superproducţia "Omul de oţel/ Iron Man" şi în "Mărul discordiei/ Lakeview Terrace", în regia lui Neil LaBute. A câştigat un premiu Ursul de Argint, la Festivalul de la Berlin, în 1997, pentru rolul din "Jackie Brown", dar şi un premiu pentru cel mai bun rol secundar la Festivalul de la Cannes, în 1991, pentru rolul din "Febra iubirii".

În 2008, el a primit Premiul Cinematecii Americane, acordat anual unei personalităţi din lumea filmului care "se dedică scopului de a aduce o contribuţie importantă" acestei arte.

Citește și: