Mădălina CHIŢU
13722 vizualizări 17 oct 2011

Adele, pe numele său adevărat Adele Laurie Blue Adkins, a cucerit topurile internaţionale în doar două luni de la lansarea albumului "21", al doilea material de studio semnat de solista britanică.

Adele a atins un record impresionant, devenind prima artistă după Beatles (1964) cu două piese şi două albume în UK Top Five. La scurtă vreme după această reuşită, albumul său a ajuns numărul 1 în Billboard 200, fiind primul album lansat în 2011 care s-a vândut în peste un milion de copii. În plus, single-ul "Rolling in The Deep" a fost desemnat videoclipul săptămânii pe iTunes.

Spice Girls şi Pink - artişti care au inspirat-o

Adele s-a născut pe data de 5 mai 1988, în Tottenham, o suburbie din Londra. Artista a început să cânte la vârsta de patru ani. Aceasta a declarat că Spice Girls au avut o influenţă majoră asupra ei, în ceea ce priveşte dragostea şi pasiunea pentru muzică, spunând că "datorită lor sunt ceea ce am ajuns azi". În copilărie interpreta melodiile celor de la Spice Girls ori de câte ori avea ocazia.

La vârsta de 11 ani a părăsit suburbia londoneză şi s-a mutat, împreună cu mama sa, care era agent imobiliar, în West Norwood, o zonă aflată în sudul Londrei. Odată cu părăsirea Tottenhamului, Adele a fost atrasă mai mult de genul de muzică hip-hop, şi asculta muzica lui Aaliyah, Destiny Child şi Mary J. Blige.

Cântăreaţa britanică a declarat că unul dintre cele mai definitorii momente din viaţa ei a fost atunci când a urmărit-o pe Pink, în timp ce cânta live. "Avea în jur de 13 -14 ani. Nu auzisem niciodată pe cineva care să aibe o voce incredibilă, ţinând cont de faptul că interpreta live. Momentul a fost unul de senzaţie", îşi aminteşte artista.

Adele a absolvit London School for Performing Arts & Technology în mai 2006. După patru luni de la terminarea şcolii, ea a înregistrat trei piese demo, iar un bun prieten i le-a făcut publice pe Myspace, acestea devenind, în timp scurt, un succes. Totul a culminat cu un telefon din partea companiei XL Recordings.

A debutat de la vârsta de 19 ani

Cântăreaţă şi compozitoare britanică, artista a debutat la 19 ani şi s-a bucurat de succes nu dar la public, ci şi la critici. Adele a fost prima artistă care a primit premiul Critics' Choice la BRIT Awards. Până în prezent, ea a lansat pe piaţă două albume, "19" şi "21".

Cu o siluetă care este departe de a fi una standard în showbiz, solista nu s-a ferit să vorbească despre suferinţele sale în dragoste, în melodii precum "Someone Like You" şi "Rolling in the Deep".

Prima piesă care a doborât orice recorduri a fost "Hometown Glory", lansată în octombrie 2007. Din acel moment, cariera sa artistică a luat avânt şi BBC-ul a numit-o "cea mai mare speranţă a anului 2008″.

Primul ei album, "19", a ajuns pe locul 1 în topurile de specialitate din 2008. Premiile au început să apară, iar activitatea tinerei artiste a ajuns pe toate paginile ziarelor din lume.

În martie 2008, Adele a semnat un contract cu cei de la Columbia Records pentru lansarea albumului său în America. Primul ei turneu mondial, "An Evening with Adele", a început în mai 2008 şi s-a încheiat în iunie 2009. În timpul acestui turneu a avut probleme cu abuzul de alcool, din cauza unei relaţii nepotrivite.

Albumul "19" s-a vândut în peste 2 milioane de copii în întreaga lume, iar Adele a început să doneze bani diverselor misiuni caritabile. În 2009, la Premiile Grammy, Adele a câştigat la categoriile Best New Artist şi Best Female Pop Vocal Performance. Primul ministru britanic i-a trimis atunci o scrisoare artistei, în care o numea: "luminiţa de la capatul tunelului, într-o societate tulbure din punct de vedere financiar".

Pe 24 ianuarie 2011, Adele a lansat cel de-al doilea album, "21", care a ajuns numărul 1 în 18 ţări, inclusiv Statele Unite, şi pe care a reuşit să-l vândă în peste 2.5 milioane de copii până la jumătatea anului.

"Someone Like You" - numărul 1 mondial

Single-ul "Someone Like You" a ajuns numărul 1 mondial, după interpretarea acestuia la Brit Awards, şi a devenit un fel de carte de vizită a vedetei. Pentru promovarea albumului, Adele a plecat într-un nou turneu mondial, "Adele Live Tour". Din cauza unor probleme de sănătate, artista a fost nevoită să îşi întrerupa turnelul. Cântăreaţa britanică Adele a anunţat că a anulat pentru a doua oară un turneu în Statele Unite ale Americii, de această dată din cauza unei hemoragii la nivelul corzilor vocale, au anunţat, la începutul lunii octombrie, reprezentanţii casei de discuri Columbia Records.

Turneul cuprindea 10 concerte şi toate erau sold-out, dar medicii i-au cerut să anuleze aceste spectacole.

"Să cânt este viaţa mea, pasiunea mea, dragostea mea, libertatea mea şi, de acum, profesia mea. Nu am altă alegere decât să mă fac bine, corect şi complet, altfel risc să îmi distrug vocea pentru totdeauna", a declarat Adele pe site-ul ei.

Cântăreaţa în vârstă de 23 de ani a postat pe site-ul personal şi o fotografie de-a ei pe care apare scris mesajul: "Îmi pare rău".

Adele a fost obligată să amâne alte câteva concerte din Statele Unite ale Americii la începutul acestui an, tot din cauza unor probleme medicale la nivelul corzilor vocale, însă a reuşit să ducă la bun sfârşit un turneu în Marea Britanie, în această vară.

Tânăra artistă britanică, cunoscută pentru vocea ei puternică şi specială, trebuia să înceapă acest turneu nord-american pe 7 octombrie, cu un concert programat în oraşul Atlantic City din statul New Jersey.

Presa londoneză a numit-o noua Amy Winehouse, însă Adele nu a fost de acord cu acesta comparaţie, considerând că fiecare voce este unică. La sfârşitul lui august 2011, Adele a fost câştigătoarea serii la MTV VMA cu 4 premii, ea întrecându-le pe celebrele Katy Perry, Rihanna sau Lady Gaga.

Citește și: