26099 vizualizări 3 ian 2010

O echipă de cercetători de la Universitatea San Diego dinCalifornia spun că un nivel scăzut de coenzima Q10 în organismscade şansele de a atinge orgasmul cu aproximativ 50 la sută.Experţii americani spun că dorinţa şi performanţa sexuală depind deo serie de factori. Astfel, buna funcţionare a sistemuluicardiovascular, starea generală de sănătate, capacitatea deconcentrare şi, înainte de toate, resursele de energie ale corpuluisunt toate elemente esenţiale. Toţi aceşti factori pot fiinfluenţaţi în mod favorabil de coenzima Q10. Aceasta reprezintăcheia proceselor de producere a energiei în organism. Actul sexualeste un puter­nic consumator de energie. În absenţa acesteia,erecţia se produce mult mai greu şi nu poate fi menţinută multtimp.

În acelaşi timp, această coenzima depinde, în mod direct, dedebitul de sânge, iar Q10 reprezintă un element esenţial buneifuncţionări a sistemului cardiovascular. Mai mult, coenzima Q10este recunoscută pentru eficacitatea ei în performanţele sportive,asigurând un surplus de energie pe perioade mai lungi de timp.Aceleaşi beneficii se resimt şi în cazul actului sexual.

Alimentaţia dezechilibrată şi medicamentele scad nivelulcoenzimei

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorul BeatriceGolomb, împreună cu echipa ei au monitorizat pe o perioadă de şaseluni 1.000 de subiecţi, jumătate femei şi jumătate bărbaţi, pentrua vedea cum le influenţează stilul de viaţă nivelul coenzimei Q10.Rezultatele cercetării au arătat că alimentaţia modernă nu asigurănici pe departe necesarul zilnic de coenzimă, iar producţiahepatică scade odată cu vârsta, dar şi din cauza diferitelormedicamente utilizate. Un exemplu în acest sens îl reprezintăstatinele, de care foarte multe persoane sunt efectivdependente.

Majoritatea medicamentelor administrate pentru scădereacolesterolului, numite generic statine, indiferent de numele lorcomercial, au capacitatea să reducă cantitatea de LDL circulant însânge (colesterolul dăunător), fără a scădea HDL (colesterolulprotector), scăzând astfel, în mod sensibil, intensitateaprocesului arteriosclerotic, reducând însă, în mod semnificativ, şinivelul coenzimei Q10 din organismul uman.
Coenzima Q10, o substanţă naturală, produsă în organismul uman,este un antioxidant similar vitaminei E care luptă împotrivaîmbătrânirii, protejează moleculele de grăsime împotriva oxidariisau a alterării lor de radicalii liberi, cei care deterioreazăcelulele conducând la apariţia diverselor boli, precum afecţiunilecardiace sau obezitatea.

Specialiştii spun că stilul de viaţă dezorganizat afecteazănivelul coenzimei Q10 din organism, astfel că aceştia recomandă odoză de 20 de miligrame zilnic. În plus, este indicat consumulcoenzimei sub formă de capsulă uleioasă sau împreună cu ceva maigras precum uleiul de măsline sau uleiul de cătină. Cercetătoriispun că adoptarea unei alimentaţii sănătoase ar putea echilibranivelul coenzimei în organism. Astfel, se recomandă să mâncăm peştegras, de preferat macroul sau sardinele, carnea de vită, organeleprecum inima, ficatul, rinichii, ouă, ulei de soia şi arahide,deoarece aceste alimente sunt o sursă bogată de coenzima Q10.

Citește și: