26237 vizualizări 3 ian 2010

O echipă de cercetători de la Universitatea San Diego din California spun că un nivel scăzut de coenzima Q10 în organism scade şansele de a atinge orgasmul cu aproximativ 50 la sută. Experţii americani spun că dorinţa şi performanţa sexuală depind de o serie de factori. Astfel, buna funcţionare a sistemului cardiovascular, starea generală de sănătate, capacitatea de concentrare şi, înainte de toate, resursele de energie ale corpului sunt toate elemente esenţiale. Toţi aceşti factori pot fi influenţaţi în mod favorabil de coenzima Q10. Aceasta reprezintă cheia proceselor de producere a energiei în organism. Actul sexual este un puter­nic consumator de energie. În absenţa acesteia, erecţia se produce mult mai greu şi nu poate fi menţinută mult timp.

În acelaşi timp, această coenzima depinde, în mod direct, de debitul de sânge, iar Q10 reprezintă un element esenţial bunei funcţionări a sistemului cardiovascular. Mai mult, coenzima Q10 este recunoscută pentru eficacitatea ei în performanţele sportive, asigurând un surplus de energie pe perioade mai lungi de timp. Aceleaşi beneficii se resimt şi în cazul actului sexual.

Alimentaţia dezechilibrată şi medicamentele scad nivelul coenzimei

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorul Beatrice Golomb, împreună cu echipa ei au monitorizat pe o perioadă de şase luni 1.000 de subiecţi, jumătate femei şi jumătate bărbaţi, pentru a vedea cum le influenţează stilul de viaţă nivelul coenzimei Q10. Rezultatele cercetării au arătat că alimentaţia modernă nu asigură nici pe departe necesarul zilnic de coenzimă, iar producţia hepatică scade odată cu vârsta, dar şi din cauza diferitelor medicamente utilizate. Un exemplu în acest sens îl reprezintă statinele, de care foarte multe persoane sunt efectiv dependente.

Majoritatea medicamentelor administrate pentru scăderea colesterolului, numite generic statine, indiferent de numele lor comercial, au capacitatea să reducă cantitatea de LDL circulant în sânge (colesterolul dăunător), fără a scădea HDL (colesterolul protector), scăzând astfel, în mod sensibil, intensitatea procesului arteriosclerotic, reducând însă, în mod semnificativ, şi nivelul coenzimei Q10 din organismul uman.
Coenzima Q10, o substanţă naturală, produsă în organismul uman, este un antioxidant similar vitaminei E care luptă împotriva îmbătrânirii, protejează moleculele de grăsime împotriva oxidarii sau a alterării lor de radicalii liberi, cei care deteriorează celulele conducând la apariţia diverselor boli, precum afecţiunile cardiace sau obezitatea.

Specialiştii spun că stilul de viaţă dezorganizat afectează nivelul coenzimei Q10 din organism, astfel că aceştia recomandă o doză de 20 de miligrame zilnic. În plus, este indicat consumul coenzimei sub formă de capsulă uleioasă sau împreună cu ceva mai gras precum uleiul de măsline sau uleiul de cătină. Cercetătorii spun că adoptarea unei alimentaţii sănătoase ar putea echilibra nivelul coenzimei în organism. Astfel, se recomandă să mâncăm peşte gras, de preferat macroul sau sardinele, carnea de vită, organele precum inima, ficatul, rinichii, ouă, ulei de soia şi arahide, deoarece aceste alimente sunt o sursă bogată de coenzima Q10.

Citește și: