Laura HOLBAN
Clarice DINU
13519 vizualizări 11 sep 2011

Emisiunea umoristică din Franţa, în care românii erau prezentaţi drept păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori, este o parodie a unui show al comentatorilor sportivi Jean-Michel Larque şi Thierry Roland, acesta din urmă fiind cunoscut pentru remarcile sale acide şi uneori xenofobe. Roland, unul dintre cele două personaje satirizate de marionete, a provocat un incident diplomatic între Franţa şi Tunisia, când în timpul partidei din Mexic 1986, în care Maradona a înscris un gol cu mâna, a exclamat: "Cum au putut permite ca un sfert de finală de Cupă Mondială să fie arbitrată de către un tunisian!" Comentariul a provocat atâta indignare, încât francezii au trebuit să-şi ceară scuze guvernului tunisian. Cu toate acestea, Roland nu a revenit asupra afirmaţiilor.

Comentatorul sportiv s-a remarcat în acelaşi fel şi în timpul campionatului mondial din Coreea de Sud, din 2002. "Nimic nu seamănă mai bine cu un coreean decât un alt coreean, mai ales cu unul îmbrăcat în fotbalist, cu atât mai mult cu cât toţi sunt bruneţi şi măsoară 1.70", a spus el. Thierry Roland a mai scăpat un porumbel în timpul aceleiaşi competiţii. "Nu este un blond natural", a spus el despre fotbalistul uruguaian de culoare Dario Silva, care avea părul vopsit blond

De gura comentatorului n-a scăpat nici fotbalistul german Horst Hrubesch. În timpul semifinalei pierdute dramatic cu 3 la 1, în semifinala Franţa-RFG, de la campionatul mondial Spania 1982, Roland a făcut o aluzie la aspectul fizic al fotbalistului german, spunând "Hrubesch nu e un Alain Delon".

Cunoscut pentru dezbateriile moderate atât la televiziune, cât şi la radio, Roland, acum în vârstă de 74 de ani, a comentat, pe parcursul carierei sale, şapte Cupe Mondiale şi tot atâtea Campionate Europene pentru ţara sa, însumând un total de peste 1.300 de meciuri de fotbal disputate. Pe lângă fotbal, Roland se ocupa şi de meciurile de box, cursele de atletism, cât şi diverse probe ale Jocurilor Olimpice.

Alături de Roland se afla colegul său de breaslă, de la televiziunea naţională TF1, Jean-Michel Larque. Acesta este un fost fotbalist, în vârstă de 64 de anim care a jucat cea mai mare parte a carierei sale pentru AS Saint-Etienne. După ce şi-a agăţat ghetele în cui la începutul anilor 1980, Larque a devenit comentator sportiv, debutând la Radio Monte Carlo.

Cei doi comentatori au fost colegi între anii 1980 şi 1984, perioadă în care au comentat meciurile de fotbal pentru televiziunea Antenne 2. După un an în care nu au mai lucrat împreună, cei doi au redevenit colegi în 1985 şi au format o echipă faimoasă de comentatori sportivi până în 2005.

CITEŞTE ŞI: VIDEO: O emisiune umoristică din Franţa îi prezintă pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetor

CITEŞTE ŞI: Ministrul Baconschi, despre francezii care au spus despre români că sunt păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori: "Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă"

"Sportul naţional al românilor nu e fotbalul, ci cerşitul"

Cu ocazia meciului pe care naţionala Franţei urma să îl joace pe stadionul nou inaugurat la Bucureşti, Arena Naţională, postul francez de televiziune Canal + a difuzat o emisiune umoristică în care cei doi erau parodiaţi. Erau prezentaţi ca făcând glume la adresa românilor, spunând că sportul nostru naţional nu este fotbalul, ci cerşitul. "Nu sunt sigur că meciul va începe pentru că atunci când arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărţirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pământ, cu toţi românii ăia acolo", a comentat una dintre marionete în timpul emisiunii. "Am o gluma savuroasă... Ştii cum se zice la coş de gunoi în români? ... Bucureşti", e altă replică la adresa românilor, rostită în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo
Les Guignols de l'Info du 06/09/11 - France VS Roumanie

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: