301 vizualizări 15 nov 2009

Criza nu răsfoieşte cărţile şi în librării; dimpotrivă. Cărţile de artă şi arhitectură, care reprezintă 70% din totalul de titluri de carte străină aflată în librării, îşi găsesc clienţi şi-n vremuri tulburi, susţine Dan Şerban Cătălin, omul care importă titlurile existente în toate librăriile din România. Director de achiziţii de carte străină în cadrul Depozitului de Carte şi Distribuţie, el este omul care de 10 ani ştie tot ce mişcă pe piaţa internaţională a cărţii.

"Aproape", spune modest, dar se însufleţeşte brusc când vine vorba de târgurile de carte de la Frankfurt, New York şi Londra, la care merge cu religiozitate. Românii cumpără carte, susţine el, vorbind despre Gaudeamus, ori Kilipirim, două din manifestările menite să revigoreze peisajul cultural al Capitalei. "Din vânzările de carte străină, un procent de 25% îl reprezintă lucrările de arhitectură", povesteşte pentru Gândul Dan Şerban Cătălin, care identifică şi consumatorul de carte scumpă din România.

Colecţionarul secret, care comandă telefonic

În principal, sunt colecţionarii, cei pasionaţi de domeniu, dar şi excentricii, mai spune el. Majoritatea clienţilor provin din mediul academic şi cumpără carte din nevoie sau din pasiune. Există şi categoria celor cu un nivel financiar extrem de ridicat, care cumpără carte scumpă, în special ediţii limitate. Un alt procent îl reprezintă clienţii care participă la licitaţii - cumpără sau vând obiecte de artă şi tablouri. Aceştia sunt interesaţi în special de albumele de artă, care conţin adesea cotaţii de preţ ale diferitelor piese.

O ultimă categorie de clienţi o reprezintă cei care achiziţionează cartea pentru a o face cadou, susţine buyerul Şerban Cătălin. "Acest tip de client vine în librărie şi cere să i se facă o recomandare de achiziţie. El are un buget care depăşeşte suma de 200 de lei. Se poate întâmpla chiar, în momentul în care îi arăţi o carte, să întrebe cât costă şi să îţi ceară ceva mai scump".

Librăriile au clienţi fideli, chiar dacă pe unii dintre ei nu îi cunosc practic niciodată. "Adesea primim comenzi telefonic", spune Flaviu Pastor, PR & Communication Manager Diverta. Unul dintre clienţii noştri este un medic, pasionat de carte rară. Din cauza unor probleme de sănătate, el fiind imobilizat, ne comandă lucrările direct din catalog şi le primeşte acasă, prin curier. Se întâmplă să ne solicite titluri îndată ce ele reprezintă premiere pe piaţa internaţională de carte". Oricum, sintetizează directorul de achiziţii, pe cei pasionaţi cu adevărat de carte îi vezi şi îi simţi odată ce intră în librării şi ating cărţile. "Practic, le lucesc ochii şi nu ştiu pe ce carte să pună mâna mai întâi".

Cele mai scumpe cărţi din România

"Una grande storia italiana" e titlul unei biografii presărate cu fotografii, secvenţe din şedinţe foto, reclame, interviuri şi schiţe de lucru, dedicată unui guru al modei italiene, Valentino. Acest album de retragere a creatorului a fost tipărit în 2.000 de exemplare, fiecare semnat de designer, din care 3 au ajuns şi în România. Au fost vândute două, unul fiind achiziţionat de un client din Cluj. Cartea a costat 2.099 de lei şi fiecare din cele 2.000 de exemplare avea inserate patru crochiuri în original, semnate Valentino. De fiecare este prinsă, cu un bold, o mostră din materialul din care a şi fost realizată respectiva piesă vestimentară. Cea care a editat cartea este celebra Taschen, care s-a ocupat şi de a doua cea mai scumpă carte din istorie, de 10.000 de euro (GOAT - Greatest of All Time, despre Muhammad Ali). 100 de exemplare din această ediţie au semnătura în original a sportivului, iar alte 500 - al căror cost este de 5.000 de euro per carte - au semnătura în facsimile. În România a fost un singur exemplar din acest album.

O altă lucrare de excepţie aflată în librării este "The Book of Olga", semnată de celebra fotografă Bettina Rheims. Lucrarea, tipărită în doar 1.000 de exemplare, este îmbrăcată în mătase fronsată şi are titlul scris cu litere aurii. Albumul costă 1.700 de lei şi în România mai există doar două exemplare din trei, câte au fost aduse. Cartea surprinde în imagini excepţionale frumuseţea Olgăi Rodionova, soţia unui oligarh rus, Serghei Rodionov. Acesta a dorit să-şi arate lumii frumoasa soţie, fost top-model, în ipostaze artistic-erotice, şi a comandat un album de fotografii unei artiste bine cotate din Franţa, Bettina Rheims. Aşa a apărut "The Book of Olga" ("Cartea Olgăi"). Topul nu ar fi complet fără "Moonfire", o ediţie aniversară dedicată aselenizării. Lucrarea prezintă cele mai spectaculoase fotografii realizate în 1969 şi costă 3.700 de lei. În ţară sunt doar două exemplare şi fiecare se vinde însoţit de o pereche de mănuşi şi de o fotografie înrămată cu autograf din partea unuia dintre membrii echipajului.

Alte lucrări căutate sunt cele trei volume din "Modernism Rediscovered", al lui Julius Shulman, editat de Taschen (1.365 de lei), dar şi albumele de artă - Kandinski, 799 de lei, Opera completă a lui Michelangello (peste 250 de exemplare s-au vândut în România) - 799 de lei, Atlasul Mayor - 799 de lei, Atlasul de Arhitectură a secolului XX (s-au achiziţionat peste 350 de exemplare doar în România), editat de Phaidon - 699 de lei sau, tot la Phaidon, Le Grand Corbusier, album de arhitectură - 725 de lei. Cărţi româneşti nu există în acest top al celor mai scumpe de pe rafturi, deoarece costurile de producţie din afară sunt mult mai mari faţă de cele locale (hârtia, drepturi de autor etc.), la care se adaugă costurile de transport sau costurile de promovare, susţin importatorii de carte.

Citește și: