Aura STAN
835 vizualizări 14 iun 2011

Arhivele Naţionale ale Statelor Unite ale Americii oferă o expoziţie inedită: reţete culinare de la Casa Albă, fotografii şi reclame, meniuri pentru şcoli şi recomandări pentru un regim alimentar echilibrat. Astfel, reţetele ciorbei de peşte a lui J.F.Kennedy, chiliul lui LBJ (Lyndon Baines Johnson) şi plăcinta cu unt de arahide a lui Carter devin cunoscute publicului larg.

Un vizitator care priveşte exponatele

Concepută ca o tentativă de reconstituire a obiceiurilor culinare din Statele Unite ale Americii de-a lungul timpului, expoziţia deschisă la Arhivele Naţionale oferă publicului o imagine complexă a bucătăriei americane. Este în acelaşi timp şi o retrospectivă a impactului pe care conducerea statului l-a avut asupra regimului alimentar al naţiunii.

"Cu mult înainte ca administraţia Obama să retragă clasica piramidă a alimentelor şi să o înlocuiască printr-un nou ghid al alimentelor (iniţiativă a Departamentului de Stat pentru Agricultură menită să-i facă pe americani să conştientizeze importanţa hranei sănătoase - n-r.), SUA au fost obsedate de mâncare", potrivit Daily Mail.

Fostul preşedinte George W. Bush alături de soţia sa, Laura, la un restaurant mexican din Guadalupe, California (2000)

Dincolo de meniuri prezidenţiale şi reţeta pentru biscuiţi pe care Regina Elisabeta i-a trimis-o preşedintelui Eisenhower, cei care vor trece pragurile expoziţiei vor mai putea consulta diverse ghiduri alimentare, documente referitoare la istoria agriculturii, acte privind modul de prelucrare a produselor alimentare, imagini şi clipuri video. Nu lipseşte nici "Farfuria mea", noul concept alimentar susţinut de Michelle Obama, precum şi "vechea piramidă a mâncărurilor". Ei vor afla totodată ce efecte are asupra organismului mâncarea de garnizoană şi ce prânzuri le erau servite elevilor la şcoală. De exemplu, un poster guvernamental din 1945 include "untul şi margarina" în cele şapte grupe de alimente de bază. "Unele ghiduri alimentare foarte vechi nu recomandă fructele şi legumele, pentru că vitaminele nu erau încă identificate în detaliu sau pentru că importanţa lor într-un regim alimentar nu era cunoscută", a declarat Alice Kamps, o specialistă în nutriţie.

Scrisoarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii către preşedintele american Eisenhower, care include şi o reţetă de biscuiţi (1960)


Expoziţia mai cuprinde şi poveştile exploratorilor trimişi în întreaga lume de către Departamentul de Agricultură al SUA la sfârşitul anilor 1.800 şi începutul anilor 1.900 pentru a găsi seminţe şi plante pe care să le încrucişeze cu cele autohtone, cu scopul de a ajuta culturile americane să supravieţuiască climatelor dure. Arhivele deţin şi o colecţie de afişe care arată importanţa alimentaţiei corespunzătoare în timpul războiului, timp în care guvernul a promovat "grădinile victoriei" (oamenii plantau fructe şi legume în propriile grădini pentru a-şi hrăni familia şi schimba surplusul cu vecinii)-n.r. şi raţionalizarea aprovizionării. "Hrana este muniţie, nu o irosi!" este mesajul unuia dintre acestea.

John F Kennedy şi Jacqueline se bucură de cină, la celebrarea nunţii lor în aer liber (1953)

Jurnaliştii au reuşit să ia legătura şi cu fostul bucătar-şef patiser de la Casa Albă, Roland Mesnier, care a fost în serviciul mai multor preşedinţi americani. Expertul culinar a povestit pentru Daily Mail că a fost angajat la Casa Albă, deoarece i-a promis primei doamne de atunci a ţării (1977), Rosalynn Carter, că-i va pregăti deserturi sănătoase şi dietetice, având la bază o mulţime de fructe proaspete. Conform lui Mesnier, guvernul are un rol esenţial în stabilirea regimului alimentar al naţiunii.

Fostul preşedinte american Jimmy Carter mâncând un grătar, în timpul campaniei electorale din 1976

Bucătarul şi-a consiliat mereu şefii în ceea ce priveşte regimul lor alimentar, dar unii preşedinţi nu i-au urmat sfatul.

Citește și: