63 vizualizări 22 mar 2009

Riscul de apariţie a cancerului mamar scade considerabil în cazul femeilor care obişnuiesc să consume ciuperci proaspete, mai ales dacă aceste alimente se asociază cu ceaiul verde, potrivit unui studiu apărut recent în „Jurnalul internaţional de cancer”.

Specialiştii care au realizat cercetarea spun că o porţie zilnică de ciuperci proaspete reduce riscul cancerului de sân cu până la două treimi. „Cercetătorii au relevat faptul că femeile care consumă 150 de grame de ciuperci proaspete în fiecare zi sunt cu 64% mai puţin predispuse de a dezvolta tumori mamare. Ciupercile uscate au un efect protector mai puţin eficient”, susţin oamenii de ştiinţă.

Studiul desfăşurat în China, pe câteva mii de femei, a arătat că riscul de apariţie a maladiei în cadrul grupului cercetat a fost redus cu aproape 90%. Există şi câteva dovezi clinice care sugerează faptul că ciupercile acţionează similar medicamentelor administrate împotriva cancerului de sân, blocând organismul în acţiunea lui de a produce estrogeni - hormonul care are rol de hrănire a celulelor canceroase.

Totuşi, specialiştii sunt de părere că studiul amintit nu dovedeşte faptul că ciupercile stopează cancerul, ci doar că poate preveni apariţia lui şi că, în prezent, este nevoie de cercetări suplimentare în acest domeniu.

Testele de laborator efectuate pe animale au demonstrat că ciupercile au anumite proprietăţi antitumorale şi că stimulează apărarea sistemului imunitar din organism. De asemenea, medicii consideră că dieta joacă un rol-cheie în prevenirea acestei maladii.

Citește și: