69073 vizualizări 16 mai 2012

Te-ai întrebat vreodată de ce zâmbeşti imediat după ce bei un pahar de Coca Cola? Această băutură acţiunează asupra organismului ca un drog. Acesta ar putea fi şi motivul pentru care persoanele care beau această băutură nu pot renunţa la ea, informează blisstree.com.

Mai jos puteţi citi ce să întâmplă în organismul nostru după ce ce bem un pahar din acest tip de băutură carbogazoasă.

La 10 de minute după ce ai băut un pahar de acest suc, în stomac ajung zece linguriţe de zahăr. Potrivit site-ului, această cantitate este doza maximă recomandată zilnic de zahăr. Organismul nu resimte nevoia de a respinge conţinutul ridicat de zahăr, deoarece gustul de dulce este ameliorat de acidul fosforic care taie din aromă, ajutându-te să nu simţi gustul la intensitate maximă.

După 20 de minute nivelul de zahăr din sânge creşte vertiginos, fapt ce determină o eliberare masivă de insulină în organism. În urma acestui dezechilibru, corpul reacţionează transfomând orice urmă de zahar în grăsime.

La 40 de minute după ce ai băut un pahar de Coca-Cola organismul absoarbe întreaga cantitate de cafeină. În acest moment pupilele încep să se dilate, tensiunea arterială începe să crească. În plus, ficatul eliberează şi mai mult zahăr în sânge. Receptorii de adenozină din creier sunt blocaţi, prevenind starea de somnolenţă.

După 45 de minute corpul accelerează producţia de dopamină, stimulând centrii plăcerii din creier. Acesta este momentul în care organismul începe să reacţioneze ca şi cum ar fi luat substanţe stupefiante. Blisstre notează că acest tip de băutură carbogazoasă acţionează asemeni heroinei.

La 60 de minute după ce ai băut un pahar de Coca-Cola, acidul fosforic fixează calciul, magneziul şi zincul la nivelul intestinului subţire, ceea ce provoacă o accelerare a metabolismului. Doza de zahăr şi îndulcitori artificiali care sunt în corp vor creşte nevoia de a urina. De asemenea, tot în acest moment organismul începe să resimtă şi efectele diuretice ale cofeinei conţinută de acest tip de suc.

Toată cantitatea de calciu, magneziu şi zinc va fi eliminată împreună cu sodiu şi apa, în loc ca aceasta să ajungă la oase. Apoi, pe măsură ce starea de euforie se diminuează, nivelul glicemiei scade brusc. Astfel că riscul apariţiei stărilor de nervozitate este destul de crescut.

Citește și: