Florin Badescu - Mediafax
419 vizualizări 7 sep 2015

Maya Angelou a murit în 2014 la vârsta de 86 de ani, iar executorii testamentari au decis să scoată la licitaţie colecţia sa de artă, ce include un număr de aproximativ 50 de obiecte.

Unul dintre punctele principale ale licitaţiei va fi reprezentat de o cuvertură pictată, realizată de artista Faith Ringgold, pe care renumita realizatoare de televiziune Oprah Winfrey a comandat-o în 1989, cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a bunei sale prietene Maya Angelou. Cuvertura o prezintă pe renumita poetă americană înconjurată de flori şi citate din volumele sale de versuri.

Maya Angelou a expus cu mândrie această cuvertură, intitulată "Maya's Quilt of Life", pe un perete al reşedinţei sale din New York. Specialiştii se aşteaptă ca opera de artă să fie vândută cu un preţ cuprins între 150.000 de dolari şi 250.000 de dolari.

Întreaga colecţie este estimată la un preţ total de 400.000 de dolari.

Licitaţia este organizată de Swann Galleries şi va avea loc pe 15 septembrie, la New York.

Poetă, scriitoare, cineastă şi actriţă, Maya Angelou a fost o figură de prim rang în lupta pentru dobândirea de drepturi şi libertăţi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite şi o prietenă apropiată a lui Martin Luther King.

Recompensată cu numeroase premii şi distincţii, Maya Angelou a scris, la îndemnul scriitorului James Baldwin, bestsellerul "I Know Why the Caged Bird Sings", publicat în 1970. În acel volum, poeta îşi povestea copilăria, petrecută într-o epocă marcată de discriminare rasială.

Maya Angelou este cunoscută pentru operele sale autobiografice "I Know Why the Caged Bird Sings" (1969) şi "All God's Children Need Traveling Shoes" (1986). Volumul ei de poezii "Just Give me a Cool Drink of Water Fore I Die" (1971) a fost nominalizat la premiul Pulitzer. A fost nominalizată la premiul Tony pentru rolul ei din spectacolul de teatru "Look Away" din 1973 şi a fost recompensată cu trei premii Grammy pentru volumele sale în format audio.

De asemenea, Maya Angelou a fost recompensată cu National Medal of Arts în 2000, cu Lincoln Medal în 2008 şi cu Presidential Medal of Freedom în 2011. Volumele ei de poezie au fost incluse în programa şcolară a liceelor americane. În 2013, Maya Angelou a primit un premiu special la gala National Book Awards pentru servicii deosebite aduse literaturii.

Maya Angelou a murit pe 28 mai 2014 la vârsta de 86 de ani.

Citește și: